Arbeidsliv

Kan sjefen stryke ansattes oppsparte feriedager?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: De siste 3 årene har jeg tatt kun 3 ukers ferie hvert år og fått overføre 2 uker til året etter.

Jeg har derfor 6 ukers ekstra ferie, som jeg har planlagt å ta ut i forbindelse med en lengre reise i 2020.

Nå har min arbeidsgiver skrevet til alle ansatte at opparbeidet ferie som ikke er tatt ut innen 31. desember 2019, vil bli strøket, slik at alle begynner på 0 fra 1. januar.

Er dette lov?

Svar: Regler om ferie følger av ferieloven, men også av individuelle tariffavtaler, ansettelsesavtaler og interne regelverk.

Slik jeg forstår det, har dere rett til 4 dagers ferie i tillegg til ferielovens 4 uker og 1 dag. Hva som gjelder for de siste 4 dagene er helt opp til avtalen mellom partene, men de øvrige må følge ferieloven.

Svaret kan derfor være ulikt fra virksomhet til virksomhet, men vi kan i hvert fall vurdere det etter ferielovens bestemmelser.

De ukene du har av oppspart ferie er dine. Arbeidsgiver kan ikke uten videre frata deg disse ved å bare «stryke» dem.

På den annen side er det arbeidsgiver som fastsetter tidspunktet for ferie innenfor lovens grenser dersom man ikke på annen måte kommer til enighet, jf ferieloven § 6 (1).

Dette må også gjelde ferie som er overført fra tidligere år.

Sånn sett har arbeidsgiver rett til å pålegge deg å ta ut denne overførte ferien, så lenge det faktisk er tid til å få tatt den ut.

Jeg minner også om at fastsettelse av ferietidspunkt skal underrettes arbeidstakeren minimum 2 måneder på forhånd. Arbeidsgiver kan derfor i teorien underrette nå om at du må ta ut restferie i november og desember.

Både av hensyn til arbeidsplassen og dine behov er det imidlertid urimelig at så mye som seks uker skal måtte tas ut i løpet av såpass kort tid, da du ikke får benyttet ferien til det ferie er ment for.

Jeg vil derfor anbefale at du, enten selv eller ved hjelp av tillitsvalgte/rådgiver, går i dialog med arbeidsgiver om å fastsette tidspunkter hvor ekstraferien kan tas ut i løpet av 2020, herunder til reisen din, slik at arbeidsgiver får en avklart situasjon.

Hvis arbeidsgiver ikke aksepterer dette, må du etter ferieloven pålegges ferie innen nyttår. Deres interne regelverk, tariffavtaler og ansettelsesavtaler kan imidlertid innebære at dette er et avtalebrudd og ikke lov.

Ta gjerne kontakt om du vil diskutere nærmere.

SBDL v/ advokat og partner Kari Bergeius Andersen

Powered by Labrador CMS