Arbeidsliv

Kan vi la ansatte jobbe utover den avtalte aldersgrensen?

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Vi har innført 70 års aldersgrense i vår virksomhet. Før lovendringene var grensen fastsatt på 67 år. I et par tilfelle har vi imidlertid hatt lyst til å la ansatte jobbe utover denne avtalte aldersgrensen. Kan vi det og hvilken risiko løper vi ved å gjøre det?

Svar: I henhold til arbeidsmiljøloven kan bedrifter fastsette lavere aldersgrense enn 72 år (men ikke lavere enn 70 år) dersom aldersgrensen gjøres kjent for arbeidstakerne, praktiseres konsekvent og arbeidstaker har rett til en tilfredsstillende pensjonsordning. En slik intern aldersgrense skal drøftes med tillitsvalgte. Om kravet til at aldersgrensen praktiseres strengt står følgende i forarbeidene:

«Kravet om konsekvent praktisering av aldersgrensen tolkes strengt av domstolene. Utgangspunktet er at tvungen avgang ved oppnådd bedriftsintern pensjonsalder skal gjelde likt for alle, og at arbeidsgiver kun helt unntaksvis kan la enkelte arbeidstakere fortsette å arbeide i virksomheten etter at de har passert den aktuelle aldersgrensen. Forutsetningen er at det dreier seg om et fåtall tilfeller og at de er knyttet til særlige og tidsavgrensede behov.

Det avgjørende vil være hvor mange ansatte som i en gitt periode faktisk har sluttet i virksomheten på grunn av oppnådd aldersgrense og hvor mange av som har fått tilbud om å fortsette etter oppnådd aldersgrense. Hvor nivået skal ligge er ikke mulig å si noe eksakt om. I rettspraksis er det lagt til grunn som akseptabelt at om lag 10 prosent ansatte får fortsette (over en periode på rundt 5 år) uten at det rokker ved inntrykket av at aldersgrensen er praktisert konsekvent.»

Det vil si at en aldersgrense fastsatt av arbeidsgiver, etter drøftelser med tillitsvalgte, kan fravikes i noen tilfeller. Dersom det gjøres bør det lagres en begrunnelse/vurdering for hvorfor det gjøres unntak på vedkommende sin personalmappe. Vi tenker derfor at et par ganger kan være greit, men det bør unngås. Risikoen er at 70 års-grensen ikke anses å oppfylle lovens vilkår. Da er det 72-årsgrensen som gjelder.

SBDL v/Benedicte Hille

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS