Arbeidsliv

Jobber du overtid og har avtalt avspasering med sjefen? Du kan likevel ha krav på overtidsbetaling.

Krav på overtidsbetaling - selv om du avspaserer

DP-juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg har jobbet i et lite selskap som selger kontorrekvisita de siste fem årene. Vi er fem ansatte i tillegg til to sjefer. Av ansettelsesavtalen min fremgår det at alminnelig arbeidstid er fra 08.00-16.00 inkludert en halv time betalt lunsj. Vi har ikke gjennomsnittsberegning av arbeidstiden. Videre fremgår det at eventuell overtid avspaseres. Jeg får derfor ikke overtidsbetalt. Jeg har nå skjønt at jeg kan ha krav på overtidsbetaling selv om jeg avspaserer timene – er det riktig? Hva kan jeg i så fall kreve og kan jeg kreve overtidsbetaling tilbake i tid?

Ansatt

Svar: Det er anledning til å avtale avspasering av overtidstimene. Det er imidlertid ikke adgang til å avtale at også overtidstillegget på minst 40 prosent avspaseres. Dette må utbetales. Forklart helt enkelt, dersom du hadde hatt en timelønn på 300kr, utgjør overtidstillegget 120kr. Dersom du avspaserer en overtidstime, har du likevel krav på de 120 kronene utbetalt. Merk at arbeidsmiljøloven definerer overtid som arbeid utover ni timer dag eller 40 timer i løpet av sju dager.

I henhold til alminnelige foreldelsesregler kan du kreve utbetalt overtid tre år tilbake i tid. Jeg anbefaler at du tar spørsmålet opp med arbeidsgiver og viser til arbeidsmiljøloven § 10-6. Du bør også forsøke å skaffe en oversikt over overtidsarbeidet du har jobbet de siste tre årene. Husk at overtidsbetaling også inngår i feriepengegrunnlaget, slik at du kan kreve etterbetalt feriepenger for de tre årene. Jeg anbefaler også at du kontakter advokat dersom arbeidsgiver ikke er villig til å løse saken.

SBDL v/advokatfullmektig Ingeborg Kristine Lind

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS