Arbeidsliv

Kvinner har høyere tillit til ledelsen enn menn

Kvinner er litt reddere for konsekvensene av koronakrisen enn menn. Flere kvinner er også mer på linje med både egen ledelse krisehåndtering og regjeringens smittetiltak, viser svar fra Dagens Perspektivs spørreundersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere har Dagens Perspektiv beskrevet forskjellene mellom hvordan private og offentlige virksomheter opplever krisen. Vår undersøkelse viser at det er de små og mellomstore bedriftene i privat sektor som frykter de største konsekvensene.

71 prosent av virksomhetene med mindre enn 100 ansatte sier at de opplever «betydelig redusert aktivitet» etter koronakrisen, mens kun 37 prosent av alle de spurte virksomhetene i både offentlig og privat sektor melder om «betydelig redusert aktivitet».

I SMB-bedriftene er også hele 33 prosent av de ansatte redde for å miste jobben som følge av koronakrisen.

Motsatt sier 57 prosent av dem at de har tro på at deres virksomhet kommer gjennom krisen og at de selv fortsatt vil ha jobb. Dette står i stor kontrast til offentlig sektor, der kun 4 prosent av de ansatte frykter for jobben sin.

Tempen på arbeidslivet

Dagens Perspektiv har spurt 17.000 abonnenter av vårt nyhetsbrev om hvordan koronakrisen virker inn på arbeidsplassen til den enkelte. Vi har fått inn 1300 fullstendige svar. Dagens perspektiv skriver om ledelse og arbeidsliv, og de fleste av våre abonnenter følger oss via et jobbabonnement.

48 prosent av svarene kommer fra medarbeidere og ledere i privat sektor, 35 fra offentlig sektor, mens resten er fordelt på frivillig sektor eller konsulent/selvstendig næringsdrivende.

Undersøkelsen er selvsagt ikke representativ for hele det norske arbeidslivet, men gir en temperaturmåling på hvordan norske ledere og ansatte opplever den krisen vi alle preges av i disse dager.

Kvinner og menn opplever krisen ulikt

Både kvinner og menn som har svart på undersøkelsen er i hovedsak positive til at deres virksomhet vil komme igjennom krisen uten for store konsekvenser.

Men det er noen forskjeller på hvordan menn og kvinner beskriver hvordan de opplever krisen:

  • Flere kvinner enn menn frykter for jobben sin.

  • Det er flere menn enn kvinner som er negative til myndighetenes smitteverntiltak.

  • Flere menn enn kvinner er negative til hvordan ledelsen ved deres virksomhet takler krisen.

 
null

Frykt for egen jobb

Mens 17 prosent av kvinnene som har svart, sier de «frykter å miste jobben» som følge av koronakrisen, svarer kun 12 prosent av mennene det samme. Det kan selvsagt bety at kvinner er mer engstelige enn menn, men mest sannsynlig handler det om at flere kvinner jobber i tjeneste- og servicesektoren – i bransjer der koronakrisen slår hardest inn.

Noe som ikke så lett kan forklares med bransjetilhørighet, handler om tillit til myndigheter og ledelse. Her ser det ut som om svarene i undersøkelsen viser en kjønnsmessig forskjell: Mens 63 prosent av kvinnene sier at regjeringens tiltak mot smitte er «riktig og helt nødvendig», mener kun 56 prosent av mennene dette.

Også når det gjelder ledelsen ved egen virksomhet, kan det se ut som om kvinner har høyere tillit til sjefene. 88 prosent av kvinnene i vår undersøkelse svarer at «ledelsen har tatt et godt grep om krisen og involverer de ansatte». Denne påstanden er det bare 79 prosent av mennene som sier seg enig i.

Men generelt viser det seg at både kvinner og menn har høy tillit til ledelsen i egen bedrift.

Totalt sier 80 prosent seg fornøyd med egen ledelse.

Powered by Labrador CMS