Arbeidsliv

– Landets mest utdaterte lønnspolitikk

Fredag ettermiddag brøt Akademikerne lønnsforhandlingene med Oslo kommune. Oppgjøret går nå til mekling.

Publisert Sist oppdatert

Akademikerne har vært tydelige på at vi ønsker lokal lønnsfastsettelse, noe de også hadde som et hovedkrav i forhandlingene med de øvrige kommunene.

Oslo kommune lar seg imidlertid ikke rikke.

– Dersom Oslo vil være en attraktiv arbeidsplass for folk med høy kompetanse må lønn kunne brukes som virkemiddel i større grad. Når vi ikke får noen penger til fordeling lokalt, var vi nødt til å bryte, sier forhandlingsleder Erik Graff.

Han avviser at bruddet handler om den økonomiske rammen i oppgjøret. I Oslo kommunes første krav legges det opp til et oppgjør basert på rammen fra frontfaget (LO-NHO), som endte på 2,4 prosent. Dette har også vært normen i de øvrige oppgjørene så langt i år. Det er imidlertid oppfatningen av hvordan fordelingen av pengene skal skje som skaper splid.

Hele kommune-Norge, statlige virksomheter og privat næringsliv har i dag lønnssystemet Akademikerne ønsker å få innført for sine medlemmer i Oslo.

– Dagens byråd har et uttalt mål om å modernisere Oslo, med høy og effektiv service til befolkningen. Dette krever åpenbart høy kompetanse. Da er det helt uforståelig at de fører en lønnspolitikk som overhodet ikke er rettet mot fremtiden, sier Graff.

Oslo skriver i sitt første krav at det er «viktig at tariffoppgjørene bidrar til at det er attraktivt å jobbe i Oslo kommune og til at kommunen kan tiltrekke seg og beholde den beste kompetansen på alle nivåer,» før de legger til at de er innstilt på «en sentral håndtering av rammen i årets oppgjør».

Graff omtaler lønnspolitikken i hovedstaden som «landets mest utdaterte».

– Ledere i Oslos etater og bydeler er klare på at de ønsker lokale forhandlinger for å kunne møte sine ulike behov og utfordringer. Oslo er nå helt alene om å drive forhandlinger som hører hjemme på tariffpolitisk museum, mener Graff.

Mekling vil foregå i midten av mai.

Oslo kommune er et eget tariffområde, og er derfor ikke omfattet av forhandlingene i KS-området. Forhandlingene føres mellom Oslo kommune ved Byrådsavdeling for finans på den ene siden, og de fire forhandlingssammenslutningene KAH, Unio, Akademikerne og YS på den andre siden.

Powered by Labrador CMS