Arbeidsliv

En undersøkelse fra NHO Reiseliv viser at rekordmange skal på julebord arrangert av jobben i år − tallene viser en økning fra 67 prosent i 2019 til 72 prosent i år.

Lederverktøy | Tips til et vellykket julebord

Mange gleder seg vilt, andre gruer seg. Hold deg fast − nå starter årets julebordsesong etter to år med restriksjoner og pandemi. Her får du tips til en vellykket fest.

Publisert Sist oppdatert

­Restaurantbransjen ruster seg for halvannen måned med fest og høy inntjening.

Festglade arbeidstakere fullastet med adrenalin, forventninger og alkohol ventes å innta norske byer og tettsteder de neste ukene.

Rekordmange skal på julebord

− Aldri før har vi målt så mange som skal på «jobbens julebord», og det kan skyldes at flere arbeidsgivere ser verdien av å arrangere gode sosiale møteplasser for sine ansatte, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv. Foto Per Sollerman, NHO Reiseliv

NHO Reiselivs ferske julebordundersøkelse viser at halvparten av oss skal på julebord i år. Og at det er rekordmange som skal på julebord arrangert av jobben − tallene viser en økning fra 67 prosent i 2019 til 72 prosent i år.

− I år kan vi endelig dra på julebord uten restriksjoner, og det er det mange av oss som gleder oss til. Aldri før har vi målt så mange som skal på «jobbens julebord», og det kan skyldes at flere arbeidsgivere ser verdien av å skape gode sosiale møteplasser for sine ansatte. Økt bruk av hjemmekontor har ført til mindre sosial omgang mellom kolleger. Å være sammen i godt lag gir påfyll, mening og glede, og det er viktig for å skape et godt arbeidsmiljø, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

I undersøkelsen sier 1 av 3 at det tradisjonelle julebordet med venner, familie eller jobben, var ett av de sosiale arrangementene de savnet aller mest under pandemien.

Foto iStock

God julebordsesong tross i trange økonomiske tider

− Vi får tilbakemeldinger om fullt trykk i restaurantbransjen og fullbookede julebord, særlig i de store byene, mens det er noen færre bookinger ute i distriktene. Selv om det er trange økonomiske tider, tror jeg mange vil prioritere gode opplevelser med sine nærmeste, sier Krohn Devold.

Hun viser til at kun 1 av 10 sier de vil droppe julebordet på grunn av høyere renter og økte strøm- og matvarepriser.

«Vi får tilbakemeldinger om fullt trykk i restaurantbransjen og fullbookede julebord, særlig i de store byene»

Frykter brems på nyåret

Jørund Rytman i SMB Norge sier at utelivsbransjen nok gleder seg til jul, men at de frykter det nye året. Foto SMB Norge

Restaurant- og utelivsmedlemmene i SMB Norge har også høye forventninger til årets julebordsesong, men ifølge SMB Norge er optimismen i bransjen verken total eller langvarig:

− Vi får høre fra bransjen at mange vil kose seg med julebord og slikt i november og desember. Men det gjelder på ingen måte alle. Det vi imidlertid frykter mest, er at bremsene settes på for fullt i første kvartal neste år, sier administrerende direktør i SMB Norge Jørund Rytman.

− SMB Norge får svært ulike tilbakemeldinger fra restaurant- og utelivsbransjen. Det går bra noen steder, mens andre sliter både med rekruttering, kompetanseflukt og høye strømregninger, framhever Rytman.

Forventer mye folk

− Ta hensyn og pass på hverandre. Og ta raskt kontakt med politiet om noe skulle skje, oppfordrer leder av Enhet sentrum ved Oslo politikammer Tore Soldal. Foto Håkon Mosvold Larsen / NTB

Også i Politiet ruster de seg for årets julebordsesong. I Oslo for eksempel, forventer de «mye mennesker» i sentrum i desember.

− Vi har helt klart merket at utelivet har gjenåpnet og at samfunnet er mer tilbake til normalsituasjon, sier politiinspektør Tore Soldal, leder av Enhet sentrum ved Oslo politikammer.

Soldal påpeker at Politiet har et godt samarbeid med de seriøse aktørene i utelivsbransjen.

− Utelivet i Oslo er generelt trygt. Det er en utelivsbransje hvor de aller fleste driver seriøst og har gode hensikter. Dette bidrar til at stedene selv sørger for gode rutiner, har vektere på utestedene som følger med og begrenser uønskede hendelser, sier han.

Politiet er imidlertid bekymret for at enkelte aktører som ikke har taklet den økonomiske belastningen pandemien har ført til, kan overtas av mindre seriøse aktører.

− Useriøse aktører kan føre til at enkelte steder har lite kvalifisert arbeidskraft og færre godkjente vektere, noe som kan skape uorganiserte køer og ordensproblemer utenfor stedene, overskjenking og andre utfordringer, sier Tore Soldal, som oppfordrer alle som er ute på byen i førjulstida til å ta vare på hverandre:

− Ta hensyn og pass på hverandre. Og ta raskt kontakt med politiet om noe skulle skje.

Varierte tilbud

En god julemiddag skal vare lenge, men når varme retter blir stående framme for lenge, kan maten gi grobunn for bakterier, advarer Mattilsynet. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Det er helt tydelig at utelivsbransjen er klar for juleparty. Tilbudene til festklare bedrifter og etater florerer. Du kan selvsagt velge tradisjonelt, med juletallerken og langbord på et av de velkjente julebord-stedene. Men mattilbudet er nærmest uendelig. I år «skal alle med», så det skal godt gjøres å ikke finne et sted der ulike matpreferanser kan oppfylles.

Noen velger å dra det mye, mye lenger enn ribbe med vegetaralternativ på restaurant – for eksempel er det flere tilbud som omhandler kanefart, bålpanne og lavvofest langt inni skogen et sted. Også eventbyråene har giret kraftig opp foran årets julebordsesong, og de konkurrerer hardt om kundene. «Alle» har rigget seg for fest i november og desember 2022. Mange tilbyr arrangementer med et snev av konkurranse, som paintball eller rallykjøring (bør helst skje før akevitten). Ølsmaking, vinsmaking eller matkurs er også populære juleaktiviteter i år, hvis vi skal tro eventbransjen. Og dersom du ønsker underholdning, står landets trubadurer, komikere og tryllekunstnere klare som egg om budsjettet tillater det.

Hvis du ennå ikke har funnet tid og sted for årets julebord, begynner du å få dårlig tid. Men det er mange tilbud «der ute». Et søk på nettet vil hjelpe deg. Hvis evenementet skal skje i hovedstaden, ligger det mange forslag på Aktiv i Oslo: https://www.aktivioslo.no/julebordlokaler-oslo/

Tips til et vellykket julebord

Julebord anno 2022 er big business. Her er de vanligste tipsene og rådene julebordsbransjen har til nølende HR-medarbeidere og usikre bedriftsledere:

1. Vær tidlig ute

Det gir større sannsynlighet for å finne et egnet sted og ønsket dato. Velg gjerne flere datoer du kan jobbe ut fra. Å være tidlig ute gjør det også lettere å forhandle gode betingelser.

2. Budsjett

Før du går i gang kan det være lurt å bli enig om hvor stort budsjett du har til julebordet. Da får du også god oversikt over hva du har mulighet til å leie eller booke inn. Snakk med sjefen om hva dere ønsker at pengene skal brukes på og finn ut hvilke muligheter og begrensninger.

3. Finn ut hvor mange som kan delta

Før du kan gå i gang med alt annet, er det lurt å få en røff oversikt over hvor mange som skal være med på julebordet. Dette vil sette standarden for hva slags lokale dere lander på senere, hvor mye mat som skal serveres, drikke, underholdning og så videre.

4. Valg av lokale

Velg et lokale som tilfredsstiller dine og bedriftens ønsker i henhold til beliggenhet, atmosfære og eventuelt utstyr dere måtte trenge.

5. En fullstendig invitasjon gir bedre oppmøte

En god invitasjon gjør at gjestene kan begynne å forestille seg hvordan festen kommer til å bli. Sender du ut en fullstendig invitasjon fra start, vil mest sannsynlig flere takker ja.

  • En invitasjon bør inneholde: Dato, klokkeslett og sted. Gjerne en veibeskrivelse dersom selskapet holdes et sted hvor gjestene ikke har vært før.

  • Mat og drikke: Kan gjestene velge hva de ønsker å spise, eller er dette forhåndsbestemt? Allergier og andre tilretteleggelser er også en viktig faktor for at ingen skal føle seg oversett.

  • Svarfrist: Det er alltid greit å vite hvor mange som kommer i god tid.

  • Kleskode: Dress og kjole, eller uformell julegenser?

  • Påmelding: Hvem skal de ta kontakt med for å melde seg på? Skal gjestene betale en egenandel og i så fall; hvordan skal de betale denne?

5. God mat og drikke

Ønsker dere tradisjonell julemat som pinnekjøtt eller svineribbe, eller kanskje en forhåndsbestilt treretters? Ved større grupper kan julebuffet eller tapas være et godt alternativ til å holde det enkelt og smidig.

Vær obs på at mange har dårlig erfaring med alkohol og julebord. Det kan være lurt å ta stilling til om gjestene skal kjøpe drikke selv eller om drikke til maten skal være inkludert.

Husk å ta hensyn til dem som er har matallergier, intoleranser, er vegetarianere eller har andre matpreferanser.

6. Underholdning og taler

De fleste forventer at lederen sier noen ord om året som har gått.

Har du noen morsomme kollegaer er det ingenting i veien for å spørre dem om de vil holde et underholdningsinnslag. En liten quiz kan også være et enkelt grep for å skape litt liv og røre etter maten.

Har dere et budsjett som tillater det, kan leie av en konferansier eller innsalg av en komiker bidra til morsomme innslag som tar stemningen til nye høyder.

Kilde: Magic restaurants/Magic events

Powered by Labrador CMS