Arbeidsliv

LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad foreslår å utrede muligheten for å opprette en egen ungdomsytelse for unge som står utenfor arbeidsliv og utdanning.

LO vil gi ungdom uten jobb penger til livsopphold uten 'diagnosekrav'

LOs sjeføkonom med forslag om egen, «diagnosefri» ungdomsytelse til unge som faller utenfor utdanning og arbeidsliv.

Publisert Sist oppdatert

LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad tegner et ganske dystert framtidsbilde av norsk økonomi og norsk arbeidsliv. Under Dagens Perspektivs Arbeids- og velferdskonferanse la han ikke fingrene imellom. Bjørnstad er ikke i tvil om at vi står foran en tydelig nedkjøling av norsk økonomi. Lavkonjunktur i sentrale bransjer, økende ledighet også neste år og lavere etterspørsel etter arbeidskraft gir all grunn til uro, mener han.

Men Bjørnstad hadde også forslag til løsninger i lomma.

«Alle» er enige i behovet for at utsatte grupper i langt større grad inkluderes i arbeidslivet. Bjørnstad mener dette må gjøres gjennom en aktiv arbeidsmarkedspolitikk som prioriterer sårbare grupper – som unge, flyktninger og personer med nedsatt arbeidsevne.

– Dessuten må vi trappe opp antall utdanningstiltak, slik at flere fullfører videregående opplæring. Det er veldig viktig, understreker Roger Bjørnstad.

Konferansenotater

Nylig avholdt Dagens Perspektiv sin årlige arbeids- og velferdskonferanse, der vi stilte spørsmålet: «Det nye arbeidslivet – kan alle bli med?». Under vignetten «Konferansenotater» vil vi presentere bidragene og bidragsyterne fra konferansen.

Hele konferansen kan du som abonnent se i opptak her!

Egen ungdomsytelse

Per i dag er står 220.000 mennesker som er registrert med nedsatt arbeidsevne enten helt eller delvis utenfor jobbmarkedet.

– Det er 40.000 flere enn før koronapandemien, og hele 48.000 av de 220.000 er under 30 år gamle, påpeker LOs sjeføkonom.

– Hvis du er arbeidsledig ungdom, får du ikke mye hjelp hos Nav, sier han.

– Det er derfor jeg er så glad for at regjeringen har fått på plass den nye ungdomsgarantien, legger han til. Men Roger Bjørnstad er redd for at det vil følge med for lite penger.

Derfor tar han, og LO, nå til orde for en egen «ungdomsytelse» – der den enkelte skal slippe å måtte ha en «diagnose» for å kunne få hjelp.

En slik ungdomsytelse kan gi den enkelte et enklere løp fram mot fast jobb, mener Bjørnstad. Og ytelsen bør inneholde langt mer forpliktende avtaler mellom Nav, den enkelte og bedrifter og virksomheter, slik at en «ung utenfor» får tett oppfølging for eksempel fram mot en fast ansettelse eller et fagbrev er i boks.

Målet må jo være å bryte den onde sirkelen, og få ungdom inn i et mer tilrettelagt spor

– Dette er ikke en form for borgerlønn til ungdom. I så fall ville det omfattet alle unge. Vi mener en slik ytelse skal gå til dem som trenger hjelp til livsopphold, men som ikke er i stand til å ordne det selv. Men hele poenget er jo at en slik ytelse må jo gå hånd i hånd med tett oppfølging fra Nav, forklarer Roger Bjørnstad, som også mener at man skal slippe å gå gjennom en «diagnosetrakt», og dermed bli stigmatisert med en diffus diagnose.

– Denne diagnosejakten gjør det i tillegg lettere for både den enkelte unge og de som skal hjelpe hen, å falle til ro med disse, ofte diffuse, diagnosene. Vi mener det bør bli enklere for Nav å ta i bruk alle de virkemidlene de har, for å hjelpe den enkelte videre i livet.

– Målet må jo være å bryte den onde sirkelen, og få ungdom inn i et mer tilrettelagt spor, sier Roger Bjørnstad.

Han ser for seg at en slik ungdomsytelse skal gjelde for ungdom fram til rundt 30 årsalderen.

– Men alt dette må jo utredes, legger sjeføkonomen forstandig til.

TEMA: Det nye arbeidslivet

Følgende nåsituasjon tar det norske arbeidslivet med seg inn i fremtiden: Økende krav til (spiss)kompetanse og den store og vedvarende mangelen på arbeidskraft i enkeltnæringer og enkeltsektorer som IKT, helse og skole.

I tillegg har vi i årevis hatt en stor utfordring med rundt 650.000 mennesker i yrkesaktiv alder som «står utenfor» arbeidsliv og utdanning. Rundt 210.000 av disse enten kan eller ønsker selv å jobbe – i alle fall å jobbe noe, ifølge Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Det er et paradoks. Selv om mange står utenfor arbeidslivet, øker behovet for arbeidskraft og tilgangen på kompetanse blir mindre i en rekke sentrale yrker og sektorer.

Jakten på arbeidskraften vil med andre ord bli enda tøffere – og gapet mellom de som har en trygg og fast jobb og de som står mer eller mindre utenfor risikerer å øke ytterligere.

Dette er tema i Dagens Perspektivs artikkelserie «Det nye arbeidslivet»:

Powered by Labrador CMS