Må en virksomhet ha eget spiserom tilgjengelig for sine ansatte?

Må virksomheten ha eget spiserom?

En arbeidsgiver på vei til nye lokaler lurer. Her er svaret fra juristene krystallklart: Ja.

Publisert

Spørsmål: Vi er i en prosess hvor vi ser etter nye lokaler for virksomheten. Virksomheten jeg er leder for har de disse årene gått veldig bra, og vi ser nå et behov for større lokaler. Vi har sett på flere lokaler den siste tiden og vi står nå mellom to aktuelle lokaler. Ved vurderingen av hvilket lokale vi bør lande på så har spørsmålet om krav til eget rom for lunsj og annen spising. Kun det ene lokalet har gode muligheter her. Er det slik at vi må ha spiserom og er det noen krav til spiserommet?

Svar: Hovedregelen er at alle arbeidsplasser skal ha spiserom som er tilgjengelig for arbeidstakerne. Merk at dersom dere ikke har et tilfredsstillende pauserom eller arbeidstaker ikke kan gå fra arbeidsplassen under pausene i løpet av arbeidsdagen, skal pausene regnes som en del av arbeidstiden. Dette følger av arbeidsmiljøloven § 10-9 som regulerer arbeidstakers rett til pause. Arbeidstaker skal minst ha en pause dersom den daglige arbeidstiden overstiger fem og en halvtime. Dersom daglig arbeidstid er minst åtte timer skal pausene til sammen utgjøre minst en halv time.

Når det gjelder kravene til spiserom er dette nærmere regulert i arbeidsplassforskriftens kapittel 3. Forskriften gir nærmere retningslinjer og føringer for hva som er å anse som et tilfredsstillende spiserom, og Arbeidstilsynet har i tillegg kommentert dette. I korte trekk gjelder følgende:

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS