Må en virksomhet ha eget spiserom tilgjengelig for sine ansatte?
iStock/Wavebreakmedia
Må virksomheten ha eget spiserom?
En arbeidsgiver på vei til nye lokaler lurer. Her er svaret fra juristene krystallklart: Ja.
Spørsmål: Vi er i en prosess hvor vi ser etter nye
lokaler for virksomheten. Virksomheten jeg er leder for har de disse årene gått
veldig bra, og vi ser nå et behov for større lokaler. Vi har sett på flere
lokaler den siste tiden og vi står nå mellom to aktuelle lokaler. Ved
vurderingen av hvilket lokale vi bør lande på så har spørsmålet om krav til
eget rom for lunsj og annen spising. Kun det ene lokalet har gode muligheter
her. Er det slik at vi må ha spiserom og er det noen krav til spiserommet?
Svar: Hovedregelen er at alle arbeidsplasser skal
ha spiserom som er tilgjengelig for arbeidstakerne. Merk at dersom dere ikke
har et tilfredsstillende pauserom eller arbeidstaker ikke kan gå fra
arbeidsplassen under pausene i løpet av arbeidsdagen, skal pausene regnes som
en del av arbeidstiden. Dette følger av arbeidsmiljøloven § 10-9 som regulerer
arbeidstakers rett til pause. Arbeidstaker skal minst ha en pause dersom den
daglige arbeidstiden overstiger fem og en halvtime. Dersom daglig arbeidstid er
minst åtte timer skal pausene til sammen utgjøre minst en halv time.
Når det gjelder kravene til spiserom er dette nærmere
regulert i arbeidsplassforskriftens kapittel 3. Forskriften gir nærmere
retningslinjer og føringer for hva som er å anse som et tilfredsstillende
spiserom, og Arbeidstilsynet har i tillegg kommentert dette. I korte trekk
gjelder følgende:
Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd
99,- 715,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd
2700,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd
1,- 199,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd
2290,-
KJØP