Arbeidsliv

Politisk streik på Oslo Lufthavn i protest mot regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven.

Midlertidig ansatte: LO bekymret over regelbrudd

Fire av ti som jobber i virksomheter med midlertidig ansatte har avdekket brudd på arbeidsmiljøloven, ifølge LOs tillitsvalgtpanel.

Publisert Sist oppdatert

– LO advarte mot at endringen i arbeidsmiljøloven ville føre til endring av maktbalansen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker i favør arbeidsgiver. Det er sterk grunn til å være urolig for denne utviklingen, hevder utredningsleder i LO, Øyvind Rongevær, i en artikkel på arbeidslivet.no

Bestemmelsen det syndes mot er kravet om at virksomheten minst én gang i året skal drøfte bruken av midlertidig ansatte med tillitsvalgte, skriver Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). I møtene skal grunnlag, omfang og konsekvenser av midlertidige ansettelser tas opp.

Spørsmål:Kan vi vente til den ansatte selv fremmer krav om fast ansettelse eller må virksomhetsledelsen gjennomføre endringen uten videre?

40 prosent av de tillitsvalgte svarer at dette kravet ikke er oppfylt ved deres virksomhet. Ytterligere syv prosent er usikre på om dette er gjort. Bare 54 prosent av de spurte svarer at dette kravet er oppfylt i sin virksomhet.

Tillitsvalgte opplever at bruken av antall midlertidig ansatte øker, og at den nye regelen er i ferd med å bli hverdagen. Bruken av midlertidig ansatte i virksomheter uten fagforening øker mest.

Les også: Økt brukt av midlertidig ansettelse i akademia

Inger Lise Blyverket i Virke sier hennes organisasjon støtter drøftingsplikten. Hun ber tillitsvalgte ta opp manglende drøftingsmøter med ledelsen.

– Den er viktig både for å involvere ansatte og fordi den skaper en bevisstgjøring hos arbeidsgivere slik at man ikke bruker midlertidige stillinger ukritisk, sier Blyverket, som er Virkes direktør for forhandlinger og arbeidslivspolitikk, skriver NTB.

Powered by Labrador CMS