Arbeidsliv

Nav regner med at andelen uføre nordmenn vil nå et historisk høyt nivå neste år.

Nav venter historisk høy andel uføre neste år

I desember i fjor mottok 390.000 nordmenn uføretrygd, og antallet uføre vil øke de neste årene, viser prognoser fra Nav.

Publisert Sist oppdatert

Om lag en tidel av befolkningen i arbeidsfør alder mottar uføretrygd i dag. Neste år vil andelen øke til et historisk høyt nivå, ifølge anslag fra Nav.

I desember i fjor var andelen uføre på 10,5 prosent, Det var en økning på 0,1 prosent fra året før.

390.000 nordmenn mottok uføretrygd fra Nav i desember. Det var en økning på 3.400 mottakere fra samme måned i 2020. I løpet av året ble det 28.100 nye mottakere av uføretrygd. Det er en lavere vekst enn året før.

Overgang fra arbeidsavklaringspenger

– De fleste nye uføretrygdete har en fortid som mottaker av arbeidsavklaringspenger. Det siste året observerer vi færre som går fra arbeidsavklaringspenger (AAP) til uføretrygd, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

– Dette kommer av at avklaringer av AAP-mottakere har blitt forsinket som følge av pandemien og det vanskelige arbeidsmarkedet, samt midlertidige regelendringer der mange har fått forlenget maksimal tid på AAP. Vi antar at dette er en midlertidig effekt og forventer økning i overgangen fra AAP til uføretrygd de neste to årene, sier Holte.

Både i 2020 og 2021 har mange blitt gående lenger på AAP som følge av midlertidige endringer under koronapandemien.

– I 2022 vil flere nå maksimal tid på AAP, samt at vi tror det vil være bedre forutsetninger for å avklare mottaker for arbeid eller uføretrygd. Dette tror vi vil gi økt overgang fra AAP til uføretrygd, sier Holte.

Venter fortsatt økning

Nav har utarbeidet nye prognoser for forventet utvikling i tallet på mottakere av uføretrygd i år og neste år.

Ifølge prognosene vil det være 370.600 uføretrygdete i desember 2022 og 381.700 ved utgangen av 2023.

Anslagene innebærer en økning på 2,7 prosent i år, og 3 prosent neste år.

I alt regner Nav med at 10,8 prosent av befolkningen i alderen 18-67 år vil motta uføretrygd ved utgangen av 2022, og at andelen vil være 11,1 prosent ved utgangen av 2023. Det vil i så fall være et historisk høyt nivå.

Powered by Labrador CMS