Arbeidsliv

Nordisk helse: Menn dør – kvinner lider

Nordiske menn må lære å gå til legen i tide . Nordiske kvinner må bli flinkere til å snakke om dårlig arbeidsmiljø . Og politikere som vil utvikle framtidens helsetjenester må våge å ta tak i helsemessige kjønnsforskjeller.

Publisert Sist oppdatert

Menn lever kortere liv enn kvinner, de er oftere syke og de dør oftere av sykdommen sin enn kvinner.

Det er delvis en konsekvens av dårlige levevaner, og av en motvilje mot å gå til legen. Menn hangler så lenge at de ender opp som innlagt på sykehus der de krever dyr spesialistbehandling fordi de ikke søker legehjelp i tide.

Kvinner sier ofte at de føler seg dårlige. Sykefraværet er høyere enn hos menn, og kvinnene besøker oftere primærhelsetjenesten. Forskerne Sven Aage Madsen ved Rigshospitalet i København. og Solveig Osborg Ose fra SINTEF i Trondheim har dykket ned kjønnsforskjeller i det nordiske helsevesenet. De delte sin kunnskap under Nordisk Ministerråds møte i Turku, siste helgen i januar, skriver Nordisk Ministerråd i sitt nyhetsbrev.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS