Arbeidsliv

Fredag sendte AID brev til Esa om at Norge vil utrede og vurdere den norske feriepengeloven. Reformen vil tidligst kunne tre i kraft neste år.

Nordmenn kan få rett til betalt ferie første året i jobb

Regjeringen gir etter for Esas krav og vil endre ferieloven slik at alle får minst fire ukers betalt ferie første året i arbeidslivet.

Publisert Sist oppdatert

­– Vi ønsker å kartlegge alternative løsninger, der arbeidstakere kan få både ferie og feriepenger det første året i arbeid. Utredningen vil gi oss svar på hvordan dette kan gjennomføres praktisk, skriver statssekretær Maria Schumacher Walberg (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) i en epost til Aftenposten.

Ferieloven slik den er nå innebærer at arbeidstakere ikke har rett til betalt ferie det første året de er ansatt. Norge har ment at loven ikke er i strid med EØS-retten, og har pekt på at «ferielovens opptjeningssystem» er lik for alle og innebærer en forskyvning av utbetalingen.

Esa, som er Eftas overvåkingsorgan og passer på at EØS-retten blir etterlevd, har ment at ferieloven strider med innholdet i EUs arbeidstidsdirektiv. Direktivet sier at arbeidstakerne årlig skal ha minst fire ukers betalt ferie.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS