Arbeidsliv

SMBene er ofte underleverandører eller kunder til de som taksonomien retter seg mot

Ny bærekraftslov kan treffe små og mellomstore bedrifter hardt

– EUs taksonomi kan sammenlignes med GDPR ett år «før det smalt», sier toppsjefen i Regnskap Norge.

Publisert Sist oppdatert

En ny rapport fra Nordic Sustainability Reporting Standard viser at små og mellomstore bedrifter (SMB) vil bli truffet indirekte av EUs nye taksonomi fordi de er underleverandører til de store virksomhetene som den nye klimaloven retter seg mot.

Likevel er mange ikke klar over det og få vil ha ressurser til å finne ut av det på egen hånd.

Fra 2021 akselerer EU tiltakene for å nå sin del av Paris-avtalen og flere av disse vil bli innført i Norge som følge av EØS-avtalen.

Internasjonalt er det høy aktivitet når det gjelder å utvikle nye lover og reguleringer knyttet til et bærekraftig næringsliv.

EUs taksonomi er et system med kriterier som bestemmer om en aktivitet er bærekraftig. Taksonomien vil gjøre det enklere å skille mellom bærekraftige og ikke-bærekraftige virksomheter, og er rettet mot store bedrifter og aktører i kapitalmarkedene.

Blir truffet indirekte

Det har foreløpig ikke vært noen offentlig diskusjon om hvordan taksonomien vil treffe SMB-markedet.

Administrerende direktør i Regnskap Norge, Christine Lundberg Larsen mener det imidlertid ikke er noen tvil om at disse også vil måtte rapportere på sin bærekraft.

– SMBene er ofte underleverandører eller kunder til de som taksonomien retter seg mot, sier I følge NSRS-studien vil finansinstitusjoner og store selskaper derfor være nødt til å samle inn data fra SMBene for å kunne rapportere helhetlig, sier hun.

Transaksjonskostnaden knyttet til EUs nye informasjonsregulering, som trer i kraft allerede fra 2021, ser ut til å bli nevneverdig.

En av hovedkarakteristikkene til SMB-markedet er nettopp færre ressurser (tid, penger og kompetanse) til aktiviteter utover kjernevirksomheten.

NSRS-studien konkluderer med at SMB-markedet må våkne – konkurransebildet er i ferd med å endre seg.

– Taksonomien kan sammenlignes med GDPR ett år «før det smalt», sier Lundberg Larsen. Derfor blir dette løftet frem som en av de største klimarisikoene for nordiske SMBer på kort sikt.

Powered by Labrador CMS