Arbeidsliv

Kan overtidsarbeid inkluderes i fastlønnen? Juristene svarer.

Overtid inkludert i fastlønn – er det greit?

En nyansatt har fått arbeidskontrakten sin. Der står det oppført et betydelig antall overtidstimer som er inkludert i fastlønnen. Er det greit?

Publisert Sist oppdatert

­Spørsmål: Jeg har nettopp startet i min første jobb og fikk oversendt kontrakten forrige uke. I kontrakten fremgår årslønnen min, men det står at det inkluderer 120 overtidstimer. Er det anledning til å inkludere overtidstimer i fastlønnen, slik min arbeidsgiver har gjort?

Svar: Det er anledning til å inkludere overtidstimer i fastlønnen. Hovedregelen er i henhold til arbeidsmiljøloven § 10-6 (11) at for "overtidsarbeid skal det betales et tillegg til den lønn arbeidstakeren har for tilsvarende arbeid i den alminnelige arbeidstiden. Tillegget skal være minst 40 prosent, men det kan være avtalt en høyere sats. Dette bør du også få klarhet i.

Arbeidsmiljøloven sier ikke noe mer enn at man har krav på et tillegg for overtidstimene. Loven sier ikke på hvilken måte dette skal skje, selv om det mest vanlige er at man får betalt for antall timer overtid for en gitt periode i forbindelse med den alminnelige lønnskjøringen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS