Arbeidsliv

Alle virksomheter med mer enn 5 ansatte plikter å velge et verneombud.

Plikt til å velge verneombud – men hva gjør dette ombudet egentlig?

Bedriften vokser, men når slår plikten til å velge verneombud inn? Og hva er egentlig greia med et verneombud?

Publisert Sist oppdatert

­Spørsmål: Jeg jobber i en virksomhet som den siste perioden har økt omsetning, og vi har derfor sett oss nødt til å ansette flere arbeidstakere. Det innebærer at vi i løpet av de neste månedene vil være over 10 ansatte. Jeg har forstått at i virksomheter med et visst antall ansatte, så plikter man å ha verneombud. Stemmer dette? Og hva er i så fall hovedoppgavene til verneombudet?

Svar: Alle virksomheter som går inn under arbeidsmiljøloven plikter i utgangspunktet å velge verneombud. Plikten til å velge verneombud følger av arbeidsmiljøloven § 6-1. Kun virksomheter med færre enn fem ansatte kan skriftlig avtale en annen ordning, herunder at det ikke skal være verneombud ved virksomheten. Det er verdt å merke seg at dette unntaket tidligere gjaldt for virksomheter med færre enn 10 arbeidstakere, men at dette ble endret fra 1. januar 2024.

For virksomheter med flere enn 10 ansatte, slik tilfellet vil være for din virksomhet, skal det velges et verneombud. Det kan også være nødvendig å velge flere verneombud. Antall verneombud skal i henhold til arbeidsmiljøloven § 6-1 annet ledd, fastsettes i henhold til virksomhetens størrelse, arbeidets art og arbeidsforholdene for øvrig. Hvis virksomheten består av flere atskilte avdelinger eller det er arbeid som foregår på skift, skal det velges minst ett verneombud for hver avdeling eller hvert skiftlag. Dersom virksomheten har flere verneombud, så skal det også være minst ett hovedverneombud. Hovedverneombud har i korte trekk et overordnet ansvar om å samordne verneombudets virksomhet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS