Arbeidsliv

En ansatt i Oljefondet har saksøkt sin arbeidsgiver for trakassering og gjengjeldelse.

Rettssak: Ansatt i Oljefondet mener seg trakassert og omplassert mot sin vilje etter varsling

Gjengjeldelser, trakassering og diskriminering? Eller en krevende medarbeider som føler seg forsmådd? Det skal Oslo Tingrett ta stilling til i en delikat rettssak som omhandler arbeidsmiljøet i Oljefondet.

Publisert Sist oppdatert

­Elisabeth Bull Daae (51) har jobbet i Oljefondet siden 2004. Hun har en doktorgrad i matematiske modelleringer, og ble i etter hvert «Head of trading analytics» − leder i avdelingen for verdipapir-analyser.

I 2020 ble Bull Daae midlertidig omplassert til en annen avdeling, angivelig på grunn av et kjæresteforhold med en kollega. Dette forholdet ble slutt i 2021, men hun fikk ikke tilbake sin tidligere jobb, og istedenfor tilbudt en annen stilling.

Elisabeth Bull Daae mener arbeidsoppgavene hun fikk i sin nye stilling ikke var i samsvar med hennes kompetanse og at hun ble både lønnsdiskriminert, trakassert og frosset ut.

Hun varslet om forholdene til HR-avdelingen, og mener seg utsatt for gjengjeldelse fra arbeidsgiveren da forholdene etter hennes mening ikke ble bedre – snarer tvert imot.

Krever 16 milliner

Elisabeth Bull Daae vil ha sin gamle lederjobb tilbake og krever i tilligg 16 millioner kroner i erstatning og oppreisning, skriver Dagens Næringsliv. Oljefondet avviser søksmålet, og mener alt som er skjedd er innenfor arbeidsgivers styringsrett.

− Denne saken vil vise at det på innsiden av Oljefondet ikke er et like godt arbeidsmiljø i alle henseende. Konflikten skyldes ukvalifisert ledelse, sa Bull Daaes advokat i sitt innledningsforedrag onsdag.

Norges Bank og Oljefondets advokater mener ifølge E24 at saken har rot i konflikter som har oppstått mellom Bull Daae og hennes ledere i Oljefondet tilbake på tidlig 2000-tallet. De mener hun har følt seg forbigått og forsmådd, men at hun ikke har grunnlag for å gå rettens vei.

– Dette er en sak som handler om nettopp vanskeligheter, skuffelser og en sterk opplevelse av urettferdighet. Det er en trist sak, sa Norges Banks advokat Jan Fougner i sin innledning.

Både sentralbanksjef Ida Wolden Bache og sjef for Oljefondet Nicolai Tangen er innkalt som vitner i saken som er berammet til å vare i18 dager.

Powered by Labrador CMS