Arbeidsliv

Rimelige svenske varer frister: Like stor grensehandel som før pandemien

Nordmenn grensehandlet for 3,6 milliarder kroner i andre kvartal. Dermed er grensehandelen tilbake på samme nivå som før pandemien.

Publisert Sist oppdatert

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå ( SSB ) viser at nordmenn handlet for 3,6 milliarder kroner over grensen i løpet av april, mai og juni i år.

Det ble bråstopp i grensehandelen da Norge innførte strenge koronatiltak i mars i 2020, men da restriksjoner ble fjernet i februar i år, ble det fart i handelen igjen.

Tok seg raskt opp igjen

– Dette var det første kvartalet som ikke var preget av reiserestriksjoner i forbindelse med koronautbruddet siden slutten av 2019. Grensehandelen har raskt tatt seg opp på samme nivå som i årene før pandemien, sier rådgiver Kristin Aasestad i SSB.

Nå viser kvartalstallene at grensehandelen er på et nivå som tilsvarer andre kvartal i årene fra 2016 til 2018. I andre kvartal 2019 var grensehandelen på litt over 4 milliarder kroner.

– Truer norsk økonomi

LO og NHO Service og Handel mener grensehandel igjen truer norsk økonomi – og norske arbeidsplasser. De mener regjeringen bør sette inn konkrete tiltak.

– Vi etterlyste handling fra regjeringen allerede i mai, men så langt har det vært stille, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

Leder for forbundet Handel og Kontor i LO, Christopher Beckham, sier de ønsker at regjeringen nedsetter et partssammensatt utvalg som skal foreslå konkrete tiltak.

– Dagens tall for grensehandel viser at dette haster. Det handler om å sikre norske arbeidsplasser, sier Beckham.

Powered by Labrador CMS