Arbeidsliv

Sitt med god samvittighet - så lenge du rører litt på deg etterpå.

Sett deg ned igjen

Ny studie viser at det ikke er så farlig å sitte likevel.

Publisert Sist oppdatert

De sistene årene har vi reist oss på kontoret. Flere artikler og forskningsrapporter pekte i samme retning. Å sitte lenge av gangen var ikke bare farlig, det var direkte dødelig siden det, ble det sagt, bidro til å fremskynde en rekke livstilsykdommer som for eksempel fedme og hjerte- og karsykdom. Britiske National Health Service, NHS, gikk til og med ut og advarte mot all sittingen.

Men nå har det endelig tid for å heise pulten ned igjen og plante rumpa tilbake i setet. En ny studie fra Universitetet i Exeter og University College London omtalt av avisen Independent konkluderer med at sitting ikke henger sammen med økt dødelighet.

Studien som er publisert i International Journal of Epidemiology, fulgte 5000 deltagere i over 16 år. Deltagerne rapporterte daglig sitteaktivitet oppdelt i sittetid på jobben og andre steder som foran TVen i tillegg til tid brukt på å bevege seg og trening.

Og konklusjonen var klinkende klar: sitting er ikke farlig. Det er mangel på trening og fysisk aktivitet ellers som tar livet av deg.

- Studien snur opp ned på dagens rådende tenkning om sitting og problemene assosiert med det. All den tid man ikke rører på seg er skadelig, enten man står eller sitter. Våre funn indikerer at sittetid ikke er så viktig for mortalitetsrisikoen som vi har trodd, men at folk forstatt bør være aktive, sier professor Richard Pulsford som har ledet teamet bak forskningsrapporten til Independent.

Powered by Labrador CMS