Arbeidsliv

Jørund Rytman og SMB Norge klager nå regjeringen inn for Europarådet.

SMB Norge mener regjeringen oppmuntrer til organisasjonstvang – klager Norge inn for Europarådet

Regjeringens innstramminger for bruk av vikarbyråer, bryter med organisasjonsfriheten, mener SMB Norge. Nå tar de saken til Europarådet.

Publisert Sist oppdatert

Fra før har representanter for næringslivet protestert heftig mot regjeringens innstrammingspolitikk overfor vikar- og bemanningsbyråer. Søksmål mot regjeringen blir behandlet av både norske rettsinstanser og i EØS-domstolen, for brudd på EØS-avtalen.

Nå har SMB Norge, interesseorganisasjonen for landets små og mellomstore bedrifter, funnet det de mener er «et nytt brudd» – og som de ønsker en rettslig vurdering av.

Denne gangen dreier det seg om retten til å organisere seg helt fritt. SMB Norge mener nemlig at regjeringen, gjennom det unntaket som gjelder for de nye innleiebestemmelsene, regelrett tvinger ansatte til kun å kunne organisere seg i LO.

"Må" velge LO

Her kommer forklaringen bak det argumentet:

Regjeringen krever at bedrifter må ha tariffavtale med fagforening med minst 10.000 medlemmer for å kunne leie inn fritt fra vikarbyråer. SMB Norge mener kravet bryter med den grunnleggende organisasjonsfriheten.

Regjeringen har altså lagt store begrensninger på næringslivets muligheter til å benytte vikarbyråer ved midlertidig arbeidskraftbehov. Men ett unntak gjelder i arbeidsmiljøloven § 14-12 (2):

«(2) I virksomhet som er bundet av tariffavtale inngått med fagforening med innstillingsrett etter arbeidstvistloven kan arbeidsgiver og tillitsvalgte som til sammen representerer et flertall av den arbeidstakerkategori innleien gjelder, inngå skriftlig avtale om tidsbegrenset innleie uten hinder av det som er bestemt i første ledd».

Innstillingsrett betyr minst 10.000 medlemmer, og i praksis betyr det at bedriften må be de ansatte melde seg inn i et LO-forbund eller tilsvarende stor fagforening for å få lov til å benytte vikarbyrå. (Det er bare LO som har fagforbund av en slik størrelse i Norge).

Bryter med organisasjonsfriheten

Dette diskriminerer de små fagforeningene, og fratar ansatte adgangen til fritt å kunne velge fagforening etter eget ønske, eller ikke være organisert i det hele tatt, mener SMB Norge.

– Det sentrale i klagen vår er at Den reviderte europeiske sosialpakt artikkel 5 sikrer organisasjonsfrihet. At regjeringen nå krever at man må ha tariffavtale med fagforening med minst 10.000 medlemmer for å kunne leie inn fritt fra vikarbyråer mener vi er imot organisasjonsfriheten, sier administrerende direktør i SMB Norge Jørund H. Rytman i en pressemelding.

SMB Norge har nå klaget regjeringens tiltak inn for Europarådets sosialrettskomité, for brudd på organisasjonsfriheten. Klagen er fremmet av advokat (H) Nicolay Skarning i Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig. Han representerer også 10 vikarbyråer som har saksøkt staten for brudd på EØS-avtalen. Saken står for Efta-domstolen, og støttes av SMB Norge.

Saken som er sendt Europarådet, har ingenting med EØS-avtalen å gjøre. Der handler det kun om menneskerettslige spørsmål.

– Europarådet kan fatte vedtak mot Norge, som Norge må bøye seg for. Og i så fall må Norge åpne for at også små fagforeninger kan ordne avtale om innleie, sier advokat (H) Nicolay Skarning til Dagens Perspektiv.

– SMB Norge står på barrikadene for vikarbyråene og alle deres kunder som trenger midlertidig arbeidskraft, sier Skarning.

Powered by Labrador CMS