Arbeidsliv

Tirsdag var det statsminister Erna Solbergs tur til å oppsummere det siste halvåret i norsk politikk.

Statsministeren irettesetter Stortinget etter vedtak om innleie

Statsministeren mener Stortingets innstramming i innleie av arbeidskraft er problematisk og vil ha muligheten for å justere vedtaket. Ap og SV reagerer sterkt.

Publisert Sist oppdatert

– At et flertall i Stortinget fatter inngripende beslutninger uten høringer og grundige utredninger kan være krevende, sa statsministeren da hun tirsdag holdt sin halvårlige pressekonferanse og oppsummerte arbeidet både i regjeringen og i Stortinget.

Av mange nederlag i Stortinget er det vedtaket om innleie av arbeidskraft hun synes er mest problematisk. De rødgrønne partiene og KrF sørget for en innstramming for bemanningsbransjen som går mye lenger enn det regjeringen opprinnelig ønsket.

Vedtaket innebærer blant annet et forbud med såkalte nulltimerskontrakter i alle bransjer, det vil si avtaler der ansatte i bemanningsbyråer står uten lønn mellom oppdrag. I tillegg blir det fra neste år bare bedrifter bundet av en tariffavtale som får lov å leie inn arbeidskraft.

– Vi vet for lite om hva konsekvensen vil være. Derfor mener jeg at Stortinget må se på de praktiske konsekvensene av vedtaket med et åpent sinn og være åpen for justeringer hvis evalueringen viser uheldige utslag, sa Solberg.

Hun advarer blant annet om faren for økt byråkrati for bedriftene.

Ap og SV reagerer

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik reagerer kraftig på at statsministeren sår tvil om oppfølgingen av Stortingets vedtak om innstramming i bruk av innleid arbeidskraft.

– At statsministeren refser Stortinget for å ha fattet et flertallsvedtak mot hennes vilje, er temmelig arrogant. Det er nettopp fordi regjeringen har vært passiv i å ta tak i et reelt problem at stortingsflertallet har vært nødt til å ta nødvendige grep, sier Tajik.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS