Arbeidsliv

Tidligere meierisjef Jan Eiler Wessel fortalte om sitt eget prosjekt med sekstimersdag da boken «Jobb mindre – lev mer» ble lansert nylig.

Suksessen med sekstimersdag skremte vettet av fiffen i Oslo

Ved Tine-meieriet i trønderbygda Heimdal hadde de sekstimersdag i tolv år. Prosjektet ble ikke lagt ned fordi meieriet presterte for dårlig, mener mannen som satte det hele i sving.

Publisert Sist oppdatert

­Jan Eiler Wessel ble meierisjef for Tinemeieriet i Heimdal i 2002.

Han overtok en virksomhet i trøbbel, Arbeidsmiljøet var ikke bra, og ettervirkningene etter mange år med en autoritær og upopulær ledelse satt igjen.

Fagforeningene krevde økt medbestemmelse. Så Wessel tok dem på ordet og spurte: «Hvordan»?

– Det hadde de ikke noe svar på, så jeg ba dem tenke på det, forteller Wessel.

Og fagforeningen kom tilbake. De ville ha sin hovedtillitsvalgte med i ledergruppa.

«Ok», sa Wessel. De andre i ledergruppa var visst en smule mer skeptiske.

– Så begynte praten om sekstimersdag. Den praten hørte de om helt inn på Tines hovedkontor. Der hadde de snakket om et prøveprosjekt, og plutselig ble det enkelt å velge Heimdal.

Jeg tror mange i toppledelsen og i andre nøkkelroller i arbeidslivet, som arbeidsgiverforeninger for eksempel, ikke våget å ta det lenger

Tillit til dem som gjør jobben

«Hvordan skal vi greie sekstimersdag når vi ikke en gang greier å gjøre jobben på 7,5 timer», var pakkerisjefsens lakoniske kommentar da han fikk høre om prosjektet erindrer Jan Eiler Wessel.

Det var et ganske relevant spørsmål, som Wessel sendte videre.

– Jeg spurte dem som skulle gjøre jobben om hvordan de ville organisere arbeidet. Oppdraget var å lage like mye ost på 6 timer som de gjorde på 7,5.

– Det handler mye om tillit. Jeg tenkte det var selvsagt at de som jobbet i produksjonen var best til å komme opp med løsninger som fungerte.

Og de lykkes med prosjektet på Heimdal.

Man reduserte arbeidstiden med 20 prosent. I starten droppet også produksjonen med 10 prosent. Mens sykefraværet raskt ble halvert. Og snart steg produksjonen igjen.

– Jeg ba tallknuserne beregne hva det koster å foredle 1 kilo ost. Og resultatet var at vi i Heimdal brukte én krone mindre på å lage 1 kilo ost enn ved de meieriene som hadde 7,5-timers skift, sier Wessel.

– Litt av hemmeligheten tror jeg har å gjøre med å la den som kan mest om en ting, ta beslutningene. Jeg kjøpte aldri en eneste truck da jeg var sjef i Heimdal. Jeg kan jo ikke kjøre truck.

Jeg spurte dem som skulle gjøre jobben om hvordan de ville organisere arbeidet. Oppdraget var å lage like mye ost på 6 timer som de gjorde på 7,5

Frykt for spredning

– Hvorfor spredte ikke dette seg til andre meierier og arbeidsplasser? Og hvorfor ble det stoppet?

– Jeg vet ikke. Jeg tror mange i toppledelsen og i andre nøkkelroller i arbeidslivet, som arbeidsgiverforeninger for eksempel, ikke våget å ta det lenger.

– Sekstimersdagen på Heimdal var en suksess. Andre ansatte i Tine-systemet ville gjerne prøve dette, men det skjedde aldri noe mer. De høye herrer var nok redde for «de store» konsekvensene.

Sekstimersprosjektet startet opp for fullt på Tine i Heimdal i 2007. I 2011 ble Jan Eiler Wessel pensjonist. Men prosjektet holdt det gående fram til 2019. Så var det slutt.

– Og snart var sykefraværet tilbake på gamle høyder, sier Wessel tørt.

TEMA: Det nye arbeidslivet

Det er et paradoks. Hundretusenvis står utenfor arbeidslivet, samtidig som behovet for arbeidskraft øker og tilgangen på kompetanse blir mindre i en rekke sentrale yrker og sektorer.

Dette er tema i Dagens Perspektivs artikkelserie «Det nye arbeidslivet»:

Alle sakene i artikkelserien 'Det nye arbeidslivet' finner du her!

Powered by Labrador CMS