Arbeidsliv

Svekket framtidstro blant NHO-bedrifter

NHOs medlemsbedrifter ser mindre lyst på framtiden enn for bare noen måneder siden. Det er kun under finanskrisen i 2008 at «troen» har vært svakere, viser hovedorganisasjonens undersøkelse for oktober.

Publisert Sist oppdatert

Optimismen blant bedriftene i det private næringslivet fortsetter dermed å dale. Det fordi egen økonomisk situasjon og markedsutsiktene vurderes som svakere enn tidligere i år. Trenden har forsterket seg de siste månedene, viser de ferskeste tallene fra næringslivsbedriftene.

NHOs medlemsundersøkelse ble gjennomført blant 2.343 bedrifter i det private næringslivet. Det skjedde i perioden 3. til 10. oktober, altså like før og like etter at Støre-regjeringen la fram sitt forslag til neste års statsbudsjett.

Økte innkjøpspriser

Betraktelig økte innkjøpspriser peker seg ut som én vesentlig enkeltfaktor. Hele 84 prosent av bedriftene, altså mer enn 8 av 10, opplevde høyere prisvekst enn vanlig, mens nesten halvparten (45 prosent) fortalte om «mye høyere priser».

Én av fire bedrifter frykter at kostnadsveksten vil føre til en kraftig nedgang i bedriftens driftsresultat (27 prosent). I juli var det én av fem (21 prosent). Den negative trenden siden forsommeren fortsetter dermed utover høsten.

Her er hovedfunnene i korte trekk:

  • Bedriftenes markedssituasjon er blitt ytterligere svekket siden september, viser svarene. 26 prosent av medlemsbedriftene betegner situasjonen som god, mot 31 prosent i september. 18 prosent oppgir den som dårlig (13 prosent). Det betyr en netto nedgang på 8 prosentpoeng fra undersøkelsen i september til oktober.

  • Nåsituasjonen er svekket i nesten alle næringer og i nesten alle fylker. Best er stemningen i Oslo, svakest i Innlandet. Tre næringer (mediebedriftene, reiseliv og bygg/anlegg) har bikket fra pluss til minus. Høsten er her, mener NHO.

  • Fremtidsutsiktene er ytterligere svekket. 43 prosent av foretakene venter nå forverring av egen situasjon de neste seks månedene (mot 33 prosent i september), mens 10 prosent venter en bedring (16 prosent). Det betyr en netto nettgang på prosent, som er det laveste nivået NHO har sett siden fjerde kvartal 2008, under finanskrisen.

  • Bedrifter fra samtlige næringer og fylker ser mindre lyst på framtiden. Kun én landsforening, NHO Transport, har nå en overvekt av optimister i sine medlemsrekker. Også fremtidsutsiktene er mørkest i Innlandet.

  • NHO har denne måneden også spurt om utviklingen i bedriftenes kostnader. Her er bildet mer stabilt, og gir en god pekepinn på hvorfor nå-situasjon og fremtidsutsikter svekkes: 84 prosent av bedriftene opplever nemlig høyere vekst i innkjøpspriser enn vanlig, 45 prosent mye høyere (mot 47 prosent i juli).

  • 27 prosent av bedriftene tror at kostnadsveksten vil gi en stor reduksjon i driftsresultatet (mot 20 prosent i juli). Dette harmonerer med tallene fra NHOs kvartalsvise undersøkelse. Ifølge den venter en økende andel en forverring av virksomhetens driftsresultat – og lavere investeringer.

  • 26 prosent av bedriftene som svarte, tror kostnadsveksten vil gi lavere aktivitet fremover (mot 23 prosent i juli).

  • 44 prosent vil øke utsalgsprisene mer enn den generelle prisveksten. Det samme svarte 47 prosent av medlemsbedriftene i juli.

– Isolert sett kan dette tyde på at det generelle prispresset i hvert fall ikke øker. Men det må også ses i lys av at den generelle prisveksten har tatt seg opp siden forsommeren, mener NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

– Vi er i det som vi kaller en slags perfekt storm, med sterk prisvekst internasjonalt – som følge av både etterspørselsvridning under pandemien, krigen i Ukraina og effekten av sanksjoner og motsanksjoner, sa han til E24 da funnene fra undersøkelsen ble publisert.

Powered by Labrador CMS