Arbeidsliv

Varsling er neppe den medisinen man bør bruke i alle tilfeller. I noen tilfeller vil både varsler, arbeidsgiver og samfunnet være best tjent med alminnelig, gammeldags kritikk, skriver Vidar Strømme.

Synspunkt | Vidar Strømme: Varsling – tvangstrøye for ytringsfriheten?

Av og til kan varslingsreglene ha en nedkjølende effekt, gjennom å demotivere personer fra å komme med kritikk som samfunnet kunne hatt nytte av å vite om. Istedenfor å varsle, kan det noen ganger være lurt å benytte seg av sin grunnlovfestede ytringsfrihet i stedet.

Publisert Sist oppdatert

SYNSPUNKT. ­Det er vanlig å oppfatte varsling som en forlengelse av den alminnelige ytringsfriheten. Som en særlig sterk ytringsfrihet på arbeidslivets område, hvor den som varsler både kan si mer enn ellers, og dessuten har et sterkt vern for sine ytringer.

Slik er det ofte. Godt varslervern er svært viktig, og et betydelig fremskritt i arbeidslivet. I særdeleshet gjelder det når den som fremmer kritikk kan bli utsatt for mottiltak. Men varsling kan også tenkes å ha negative effekter for den alminnelige ytringsfriheten.

Betente temaer

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS