Arbeidsliv

Dagens Perspektiv i samtale om fremtidens arbeidsliv med tre unge politiske toppledere: nestleder i Unge Høyere Nicolai Østeby, leder i AUF Astrid Hoem og leder i Unge Venstre Ane Breivik.

Ung og tverrpolitisk enighet: – Vi frykter for framtida

Våre kommende toppolitikere frykter for framtida, uavhengig av partitilhørighet. Både Astrid Hoem (AUF), Nicolai Østeby (Unge Høyre) og Ane Breivik (Unge Venstre), er redde for at den såkalte generasjonskontrakten kan bli brutt for første gang i moderne tid.

Publisert Sist oppdatert

Krig, klimakrise, dyrtid og mangel på arbeidskraft. Ungdomspolitikerne frykter for framtiden. Og at den såkalte generasjonskontrakten skal ryke – at dagens voksne ikke vil overlevere et samfunn i bedre stand til generasjonen som kommer etter dem. Det er i så fall for første gang siden andre verdenskrig at så skjer.

– Jeg er redd for framtida, sier leder i AUF Astrid Hoem. Og hennes politiske hovedmotstander i Unge Høyre, Nicolai Østeby, er helt enig. Det samme er Ane Breivik i Unge Venstre.

Da våre kommende politiske ledere gjestet Dagens Perspektivs arbeids- og velferdskonferanse sist uke, var alle tre forberedt på tøffe tider i årene som kommer.

Konferansenotater

Nylig avholdt Dagens Perspektiv sin årlige arbeids- og velferdskonferanse, der vi stilte spørsmålet: «Det nye arbeidslivet – kan alle bli med?». Under vignetten «Konferansenotater» vil vi presentere bidragene og bidragsyterne fra konferansen. Hele konferansen kan du som abonnent se i opptak her!

Generasjonskontrakten

– Oss som er unge i dag er en generasjon som er mer bekymra for framtida enn på lenge. Alle undersøkelser de siste par åra viser at framtidsoptimismen blant unge har gått nedover, sier Hoem i AUF.

– Vi er redd for den helt grunnleggende tryggheten, fortsetter hun. – Kommer jeg til å ha et hjem å bo i? Kommer arbeidslivet til å ha plass til meg? Disse bekymringene må vi ta på alvor. For det er jo en ting som alltid har vært sikkert, og det er at neste generasjon skal få det enda litt bedre enn oss. Hvis det håpet forsvinner for en hel generasjon, ja da er vi i ganske deep shit.

Nicolai Østeby i Unge Høyre deler Astrid Hoems bekymring.

– Jeg tror synet på fremtidens arbeidsliv for vår generasjon nok ikke er så lystbetont som for tidligere generasjoner. Og det handler om at dagens ungdom ikke har troen på den mest grunnleggende samfunnskontrakten vi har, nemlig generasjonskontrakten. Og at vi skal overta et bedre samfunn fra våre foreldre, slik våre foreldre gjorde fra sine foreldre, sier Østeby, og fortsetter:

– Vi har hatt flaks med vannkraft fra ville fossefall og olje i havet. Men den flaksen holder ikke lenger Vår største mangelvare nå, er folk.

– Min generasjon er helt nødt til å finne en løsning på den mismatchen vi har mellom de som står utenfor arbeidslivet og den kompetansemangelen vi opplever, sier Unge Høyre-politikeren.

Ane Breivik i Unge Venstre er enig i at vi står overfor mange utfordringer som dagens unge vil måtte slite med.

– Handlingsrommet for politikerne blir mindre. Oljepengebruken står allerede for 25 prosent av statsbudsjettet vårt. Det betyr at vi begynner å bevege oss inn på en litt farlig vei.

– Vi har jo ikke de pengene vi trenger til alle de store satsingene det snakkes om framover, som for eksempel Nasjonal transportplan og til Forvaret. – Men hvis vi planlegger godt nok allerede nå, så kan vi løse dem, sier Breivik.

Vi er nødt til å fornye den generasjonskontrakten nå

Strides om løsningene

De er enige om utfordringene og står samlet om frykten for framtiden. Men, når det gjelder de løsningene som må til, er ikke de tre like samstemte. Da kommer naturlig nok partitilhørigheten inn. Høyresiden vil ha mindre offentlig sektor og mindre offentlige utgifter. Hoem i AUF vil «bruke de store pengene på de store sakene».

Et oppløftende tegn er at de tre ikke er like opptatt av «hvem som gjorde ditt, og hvem som har skylda for datt» som de noe mer gråhårede utgavene av ledere i norsk politikk. Enn så lenge evner de å se lenger enn sin egen nese og det neste valget.

Men både Unge Høyre og Unge Venstre er nok enige med AUF-leder Astrid Hoem om følgende:

– Vi er nødt til å fornye den generasjonskontrakten nå. Det er greit å være solidarisk, men det er vanskelig å jobbe under en kontrakt som ikke er på dine vegne. Og jeg håper «de voksne» politikerne vil være på dette også.

TEMA: Det nye arbeidslivet

Det er et paradoks. Hundretusenvis står utenfor arbeidslivet, samtidig som behovet for arbeidskraft øker og tilgangen på kompetanse blir mindre i en rekke sentrale yrker og sektorer.

Dette er tema i Dagens Perspektivs artikkelserie «Det nye arbeidslivet»:

Alle sakene i artikkelserien 'Det nye arbeidslivet' finner du her!

Les på mandag:

  • Nofima: Finner gull i egne seniorer
Powered by Labrador CMS