Arbeidsliv

VIKTIG TEMA: – ­Borgerlønn løser ikke nødvendigvis alle utfordringene vi står overfor, men det er den beste ideen vi har sett hittil, sier forfatterne Sven Egil Omdal og Ingeborg Eliassen.

– Velferdsstaten vil trenge en oppgradering

Dagens velferdsstat vil ikke takle framtidens utfordringer i arbeids­livet, mener forfatterne Sven Egil Omdal og ­Ingeborg ­Eliassen. En borgerlønnsordning kan være et fornuftig ­motsvar, tror de.

Publisert Sist oppdatert
– Arbeidslivet i Europa og flere steder i verden er dramatisk forandret i løpet av få år. Selv om Norge har bedre økonomi enn de fleste, går utviklingen i samme retning her, sier journalist og forfatter Sven Egil Omdal.
I likhet med ektefelle og journalistkollega Ingeborg Eliassen har han sett endringene på nært hold. De har i løpet av de siste åtte åra bodd i hovedstedene i USA, Belgia og Tyskland, hvor uro og ustabilitet i arbeidslivet går sammen med innstramminger i offentlige velferdsordninger.

Krever imøtegåelse

Paret har nettopp lansert boken «Borgerlønn – ideen som endrer spillet».
Der peker de hovedsakelig ut flere bekymringsverdige trekk: Økende økonomisk ulikhet, utrygghet i arbeidslivet, framveksten av såkalte «working poor»: folk som er i jobb, men likevel sliter med å få endene til å møtes, og en velferdsstat under press som blir stadig mer kontrollerende.
I boken diskuterer de hvorvidt borgerlønn-konseptet kan være et motsvar til disse tendensene.
– Borgerlønn fascinerer oss fordi det er et forslag som møter de negative utviklingstrekkene med noe offensivt, i motsetning til bare å skjære ned og skjære ned, sier Omdal.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS