Arbeidsliv

Dag Aarnes kunne rapportere om gryende optimisme i norsk økonomi da NHOs andre kvartalsrapport for året, om tilstanden i norsk økonomi, ble presentert.

«Vi må passe på at vi ikke går fra en oljedominert økonomi til en økonomi som blir for avhengig av offentlig sektor»

Det er gryende optimisme i norsk økonomi, viser NHOs ferske kvartalsrapport. Men høy gjeld i husholdningene og lave renter kan by på problemer.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag ble NHOs andre kvartalsrapport for året, med tall fra Næringslivets økonomibarometer, lagt fram. Over 2000 medlemsbedrifter har svart på spørsmål om blant annet markedssituasjon og -utsikter, investerings- og bemanningsplaner, melder organisasjonen.

Ifølge NHO-økonom Dag Aarnes viser funnene at «stimulansene i den økonomiske politikken begynner å virke og bør dempes i neste års budsjett for å gi rom for ny vekst i næringslivet.»

– Vi ser tegn på at vi nærmer oss et vendepunkt – riktignok på et lavt nivå. Det kan stemme med det vi har sagt tidligere, at den økonomiske utviklingen kan snu mot slutten av året, sier Aarnes.

Blant sektorene som opplever vekst og optimisme er bygg- og anleggsbransjen, blant annet på grunn av offentlige investeringer. Rappporten legger seg med det på linje med liknende undersøkelser den siste tiden.

Vil ta tid

Første kvartal 2016 var det syvende kvartalet på rad der veksten i fastlandsøkonomien var lavere enn det som har vært trenden de siste årene. NHO anslår at det fortsatt vil være lavere vekst enn trendveksten i BNP fram til 2018.

Rapporten påpeker dog at få næringer har tatt store deler av den totale produksjonsnedgangen, og at bedrifter i økende grad er positive i sine vurderinger av markedssituasjonen og markedsutsiktene etter andre kvartal.

Ifølge NHO er det resultatene av regjeringens økonomiske tiltak, spesielt de rettet mot regioner rammet av oljekrisen, som nå blir synlig.

– Vi ser tegn til bedring i konjunktursituasjonen, men færre tegn til nyinvesteringer som kan gi omstilling. Foreløpig skyldes bedringen i situasjonen ekspansiv økonomisk politikk, både penge- og finanspolitikk, sier Aarnes, som mener mange må smøre seg med tolmodighet, selv om økonomien er på bedringens vei:

– Selv om vi skulle være ved et vendepunkt, forventer vi at opphentingen vil ta tid. Vi anslår at vi er tilbake til normalen i 2018.

– Demp oljepengebruken

Den vanskelige balansegangen fremover blir å forhindre at offentlig etterspørsel fortrenger privat næringsvirksomhet, slår rapporten fast. Aarnes advarer mot å fortsette å tappingen av oljefondet neste år.

– Omstillingen må få skje. Vi kan derfor ikke fortsette med like sterke vekstimpulser og ha for mye aktivitetsøkning i offentlig sektor, sier Aarnes.

– Da må vi dempe oljepengebruken neste år. Vi må passe på at vi ikke går fra en oljedominert økonomi til en økonomi som blir for avhengig av offentlig sektor.

Husholdningsgjeld

Norges Bank har senket styringsrenten fire ganger siden oljeprisen begynte å falle. Det gir lite rom for ytterligere pengepolitisk stimulans «ettersom rentene nærmer seg en nedre grense,» mener NHO.

I tillegg har lavere renter økt husholdningenes etterspørsel etter boliger, samtidig som det høye, og stadig økende, gjeldsnivået blant nordmenn gjør husholdningene sårbare for eventuelle nye økonomiske tilbakeslag som gir økt arbeidsledighet, advarer rapporten.

Powered by Labrador CMS