Arbeidsliv

En bedrift ønsker å å hindre at ansatte går til konkurrenten. Kan man avtale å ikke "ta folk fra hverandre" bedrifter i mellom?

Vil inngå en avtale som begrenser de ansattes mulighet til å ta arbeid hos konkurrenten

Kan bedrifter avtale en type rekrutteringsklausul, der man blir enige om ikke å "ta" ansatte fra hverandre? Vel, så enkelt er det ikke, svarer juristene.

Publisert Sist oppdatert

­Spørsmål: Min bedrift samarbeider tett med et annet selskap. Vi samarbeider på flere prosjekter, men vi konkurrerer samtidig om andre oppdrag. Jeg ønsker ikke å miste ansatte til denne bedriften, og vil derfor sikre meg mot det. Det enkleste vil være å inngå en avtale med dette andre selskapet, hvor vi begrenser de ansattes mulighet til å ta arbeid der. Kan vi som virksomhet inngå avtaler med andre virksomheter om at de ikke skal rekruttere den ansatte?

Svar: Arbeidsmiljøloven § 14 A-6 har en bestemmelse som regulerer konkurransebegrensende avtaler mellom virksomheter, og det er ikke tillatt å inngå avtaler om såkalte rekrutteringsklausuler med andre virksomheter. Det følger nemlig av denne bestemmelsen at arbeidsgiver ikke kan inngå en rekrutteringsklausul med andre virksomheter som hindrer eller begrenser arbeidstakers muligheter til å ta ansettelse i annen virksomhet.

I tillegg til å stride imot arbeidsmiljølovens regler, og kan en slik avtalt begrensning være i strid med konkurranseloven. Dette er kartlagt i en nylig avgitt rapport fra de nordiske konkurransemyndighetene. Det er derfor ikke adgang til å gå videre med en slik begrensning dere ønsker.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS