Annonse
FLERE MED LAV LØNN: Lavtlønte er definert som de som tjener mindre enn 85 prosent av hva en gjennomsnittlig industriarbeider gjør.  Foto: Gorm Kallestad / NTB  

Rapport​En tredel i privat sektor er lavtlønte

Rapporten «Hvem er de lavtlønte?» er finansiert av LO, skriver Klassekampen.

Lavtlønte er definert som de som tjener mindre enn 85 prosent av hva en gjennomsnittlig industriarbeider gjør. I fjor utgjorde det 430.185 kroner. For perioden 2008–2018 konkluderer Fafo med at det har vært en sakte økning av andelen lavtlønte.

I privat sektor har andelen gått fra 25,6 prosent til 31,6 prosent, og det er der økningen er størst, ifølge avisa.

Det er varehandelen som er den største lavlønnsnæringen, men det er innenfor hotell og restaurant økningen i perioden er størst, ifølge Fafo.

I 2018 var det drøyt 600.000 personer som tjente under 85 prosent av en industriarbeiderlønn.

– Et av de sentrale funnene i denne undersøkelsen viser at bedrifter uten tariffavtale økte andelen lavlønnsjobber med 8 prosentpoeng fra 2008 til 2018, mens andelen gikk ned med 4 prosentpoeng i bedriftene med tariffavtale, sier Fafo-forsker Bård Jordfald.

Ifølge er det flere grunner til økningen.

– Noe skyldes endringer i næringsstruktur. Det er tjenesteytende deler av privat sektor som har vokst mest, og der er det flere lavtlønte. I tillegg skyldes det arbeidsinnvandring. Vi har fått vekst i de delene av arbeidsmarkedet der det er lite tariffavtaler, sier Jordfald til Klassekampen.

Annonse
Annonse