Samfunnsstyring

Spør juristene: Konkurranseklausul

Kan man fritas fra konkurranseklausulen?

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er ansatt i en virksomhet, hvor jeg for en tid tilbake ble sagt opp. Ved ansettelsen, som var en stilling som krevde både høyere utdannelse og en viss yrkeserfaring på området, var det laget en konkurranseklausul. I denne sto det at jeg ikke kunne ta annet lønnet arbeid i virksomhet som drev konkurrerende aktivitet i et halvt år etter utløpet av oppsigelsestiden.

Da jeg ble sagt opp, følte jeg at dette var sterkt urettferdig, men jeg fant meg i det. Jeg ble imidlertid gitt arbeidsfrihet i oppsigelsestiden på 3 måneder, og det har nå gått 1 måned av denne. Nå har jeg akkurat fått tilbud om en ny stilling, nettopp i konkurrerende virksomhet. Den nye arbeidsgiveren forutsetter imidlertid at jeg kan tiltre nokså umiddelbart. Kan jeg ikke det, får jeg ikke jobben. Dette med konkurranseklausulen er et problem. Kan det løses?

Arbeidssøker

Svar: Kanskje. Det kommer an på flere forhold. Det første du burde gjøre er å kontakte en arbeidsrettskyndig jurist som får vurdert om oppsigelsen fra ditt forrige ansettelsesforhold var saklig. Var den ikke det, er det en bestemmelse i avtaleloven § 38, 3. ledd som sier: «Hvis en arbeidstager er utsatt for usaklig oppsigelse, vil han ikke være bundet av konkurranseklausulen han har godtatt i sin arbeidsavtale».

Endelig går det an å snakke med den tidligere arbeidsgiver og drøfte hvor reelt problemet med din innsikt og kunnskap er. Går han med på å frita for at du er bundet av klausulen, løser jo det alle problemer.

SBDL v/advokat Arvid R. Ødegård

Powered by Labrador CMS