Ledelse

Den franske presidenten Emmanuel Macron og statsminister Edouard Philippe forlater Elysee-palasset i Paris etter det første kabinettmøte torsdag 18. mai.

Her er Macrons mannskap

President Emmanuel Macron har utnevnt politikere fra begge de politiske fløyene til Frankrikes nye regjering.

Publisert Sist oppdatert

President Emmanuel Macron har utnevnt politikere fra begge de politiske fløyene til Frankrikes nye regjering.

Først ble det kjent at Macron valgte seg konservative Édouard Philippe til statsminister. Nå er resten av regjeringen også klar. Her er noen av de viktigste statsrådene:

Foto Utenriksminister: Jean-Yves Le Drian. (Foto: NTB-scanpix)

Tidligere forsvarsminister i Hollandes sosialist-regjering, Jean-Yves Le Drian er utnevnt til utenriksminister. 69 år gamle Le Drian er en veteran i fransk politikk, som nå får belønning for å ha støttet Macron under valgkampen.

Foto Forsvarsminister: Sylvie Goulard. (Foto: NTB-scanpix)

EU-parlamentariker Sylvie Goulard (52) fra Marseille blir forsvarsminister. Hun er lite kjent i fransk politikk og har tilbrakt mesteparten av sin politiske karriere i Brussel.

Foto Justisminister: François Bayrou (Foto: NTB-scanpix)

Lyon-ordfører Gérard Collomb fra sosialistpartiet blir innenriksminister. Han får i oppgave å forsøke å hindre terrorangrep på fransk jord. Collomb var blant de første kjente navnene som sto fram med støtte til Maron undervalgkampen.

Foto Økonomiminister: Bruno Le Maire. (Foto: NTB-scanpix)

Sentrumspolitikeren François Bayrou, som selv var kandidat i presidentvalget, men som valgte å støtte Macron i stedet, er ny justisminister. Også han er en gammel traver i fransk politikk. Han var utdanningsminister fra 1993 til 1997.

Bruno Le Maire fra Republikanerne blir ny økonomiminister. Dermed har Macron utpekt to politikere fra høyrepartiet til viktige poster i den nye regjeringen.

Men Macron får kjeft fra alle kanter for sine utnevnelser. Republikanerne kritiserer Macron får å ta med seg republikanere i regjeringen, da de mener dette «låser den demokratiske debatten fast i et uakseptabelt valg mellom Macron og ekstremistene».

Marine Le Pens Nasjonal front mener utnevnelsene av statsråder bare viser at «Macron ønsker å opprettholde et system der to gamle partier fortsatt har kontroll».

Sosialistpartiet kritiserer på sin side utnevnelsen av republikanerne i regjeringen og mener at «regjeringen vil få en høyrepreget økonomisk politikk som kommer til å true arbeidernes rettigheter og offentlige arbeidsplasser».

Powered by Labrador CMS