Ledelse

Thomas F. Borgen, avgående direktør i Danske Bank under et pressemøte i september der en intern hvitvaskingsrapport ble fremlagt.

Danske Bank-varsler var avdelingsleder under Thomas Borgen

Publisert Sist oppdatert

Personen som varslet om potensiell hvitvasking ved Danske Banks baltiske filialer i 2014 står frem med fullt navn i den danske avisen Berlingske Business.

Han heter Howard Wilkinson, kommer fra Storbritannia, og jobbet som leder for bankens Markets-avdeling i de baltiske landene mellom 2007 og 2014.

Han står frem fordi en estisk avis har navngitt ham, og sår tvil om hans intensjoner og rolle i saken.

Det vil si at Wilkinson og Danskes nåværende norske toppleder Thomas Borgen, som har annonsert at han vil gå av som følge av saken, jobbet sammen i fire år.

Borgen ledet hele den baltiske operasjonen til Danske Bank fra 2009 til 2013, før han ble forfremmet til toppsjef for selskapet.

Det ble nylig kjent at varsleren, altså Wilkinson, sendte sin første melding om suspekt aktivitet i bankens estiske filial kort tid etter at Borgen hadde tatt over ledelsen i selskapet. Det viser granskingsrapporten som advokatbyrået Bruun & Hjejle har utarbeidet.

Wilkinson sluttet i selskapet bare fire måneder senere.

I granskingsrapporten slås det fast at det ikke er grunn til å tro at Borgen har handlet i annet enn god tro.

De påpeker også at det ikke ble delt eventuelle røde flagg med ham om transaksjonene.

«Vi finner at det var lite Thomas Borgen kunne gjort i de første årene som konsernsjef for å endre bankens evne til å påvirke situasjonen», heter det i rapporten.

Rapporten konkluderer også med at Borgen har delt tilstrekkelig informasjon med Danske Banks styre, men at han kunne tatt en mer aktiv rolle.

Powered by Labrador CMS