Ledelse

KrFs partileder Knut Arild Hareide lanserte sin bok «Det som betyr noe: Et KrF for vår tid» på Aschehoug Forlag tirsdag.

Hareide varsler mer om KrFs veivalg denne uken

Men lover ikke et entydig råd til partiet eller svar til velgerne.

Publisert Sist oppdatert

Mens Frp drar Høyre bort fra Krf, har SV flyttet seg mot sentrum.

Det skriver Knut Arild Hareide i sin nye bok, «Det som betyr noe», som ble lansert tirsdag formiddag.

Det har fått spekulasjonene om Hareide vil råde partiet han leder til å velge venstresiden i norsk politikk over den borgerlige blokken, til å ta fyr.

Men, understreker han, betraktningene i boken representerer ikke et klart veivalg.

– Jeg gjør ingen veivalg i denne boka. Men jeg skisserer noen samarbeid som jeg tror de aller fleste i Krf er enige i, sier Hareide.

– Det er en debatt om hvilket veivalg vi skal ta. Det blir mer krevende enn boka. Jeg ønsker ikke å bruke en bok til å kortslutte en slik prosess. Den prosessen starter fredag, sier Knut Arild Hareide.

Han viser til partiets landsstyremøte, som starter fredag klokken 10.

Han vil imidlertid ikke svare på om han vil komme med et entydig råd til paritet og svar til publikum om hvilken retning KrF bør bevege seg.

– Jeg kommer til å si mer om det på fredag, lover han.

Utelukker ikke fløyene

Under pressekonferansen påpekte Hareide at selv om det tegnes et bilde av fløypartiene SV og Frp som de som ligger lengst unna, bør ikke samarbeid med disse – i regjering eller utenfor, utelukkes.

– Det er ikke sånn at KrF alltid vil være veldig mye mer enig med Ap og Sp enn med SV. Dette gjelder også Frp. Det er ikke alltid Høyre og Venstre som treffer fullt ut. Frp har også flyttet seg mot sentrum på noen områder, mener Hareide.

I boka er han likevel klinkende klar på at Sp er det partiet som er mest lik KrF, og at det er «omstendighetene» som har gjort at de to partiene ikke har samarbeidet mer siden årtusenskiftet.

«(…) men jeg er ganske sikker på at våre to partier kan komme til å samarbeide tett igjen når situasjonen ligger til rette for det,» heter det i det avsluttende kapittelet i Hareides ferske bok.

Følgende er noe av det som så langt har blitt slått opp fra boka:

  • Roser Erna og Jonas:

Hareide snakker positivt om både Erna Solberg og Jonas Gahr Støre i boka og skriver at de begge har evner og egenskaper som gjør dem «svært godt skikket» til å lede landet. Han er også klar på at de begge er antipopulister.

Videre trekker han paralleller til Trump: «Jeg kan ikke huske en amerikansk president som har vært mer opptatt av seg selv, og som har stått for dårligere verdier enn han som sitter nå. Dersom Trump står i den ene enden av skalaen, vil jeg si at Erna og Jonas står i den andre. I ordets beste mening mener jeg de begge er antipopulister» skriver han.

Om Støre:

«Han (Støre) imponerer enhver som kjenner ham med sine enorme kunnskaper, gode verdier og tilstedeværelse»

Hareide skriver at han opplever Støre som «en mer sentrumssøkende og livssynsåpen Ap-leder enn mange av lederne partiet har hatt tidligere».

Om Solberg:

Hareide siterer sin egen mor som – etter at Solberg hadde vært på besøk hos Hareides foreldre på Bømlo – sa at «det går vel nesten ikkje an å gjera den jobben betre enn det Erna Solberg har gjort».

  • Roser Siv Jensen

På tross av feiden med Listhaug, roser Hareide Frp-leder Siv Jensen: «Skulle jeg klatre opp en fjellvegg, kunne jeg ha overlatt til Siv Jensen å feste tauet. Hun står fast ved det hun sier. Og har hun først gitt meg sitt ord, har jeg aldri opplevd at hun har veket fra det. Siv Jensen har også en evne til å se menneskene rundt seg. Hun er oppmerksom og viser varme i sine relasjoner til andre.»

  • Sier Ap har blitt likere Krf og Høyre har tatt et steg bort

Hareide skriver at Frp-samarbeidet har «smertet mange trofaste KrF-ere» og beklager seg over høyresidens utvikling.

«Høyre består av en konservativ fløy og en liberalistisk fløy. Det er ingen hemmelighet at politikere som Torbjørn Røe Isaksen og Tone Wilhelmsen Trøen vekker større begeistring i KrF enn representanter for partiets liberalistiske fløy.»

  • Kritisk mot USA og ytrer bekymring over liberalistisk politikk

Argumenterer sterkt mot at økonomisk liberalisme, innadvendthet og sterkt begrenset velferdsstat har noe med kristne verdier å gjøre. Hareide advarer mot å se til den kristne høyre-siden i USA «som løfter fram individualisme og personlig frihet, økonomisk liberalisme, lave skatter og en begrenset velferdsstat.»

«de sosiale forskjellene i samfunnet er økende, og flere opplever uro og utrygghet»

«Individualismen vi finner i liberalismen på høyresiden i norsk politikk, bekymrer meg. Den gjør enhver til sin egen lykkes smed. Det fører til at flere står alene.»

  • Står for valget om å gå i Pride

Hareide ble kritisert av sine «egne» etter han åpent valgte å ta del i Pride-marsjen i 2016. Dette tar han et oppgjør med i sin nye bok. Han forklarer at det føltes som et riktig valg i etterdønningene av terrorangrepet på en nattklubb for homofile, lesbiske og transpersoner i Orlando, Florida tidligere samme år. «Jeg deltok ikke i Pride-toget for å vinne eller tape. Jeg gjorde det jeg mente var riktig».

Videre understreker Hareide at KrF løfter frem ekteskapet mellom mann og kvinne, men respekterer at mennesker er ulike og tar ulike valg.

  • Oppgjør med Listhaug og verdidebatten

Hareide skriver om verdidebatten som oppstod i kjølvannet av valgkampen 2017. Kritiserer Listhaug til å gjøre debatten om norske verdier til en debatt om innvandring.

«Frp-statsråd Sylvi Listhaug hadde lenge fått debatten til å ulme gjennom å snakke om at vi må beskytte de norske, kristne verdiene. Men full fyr ble det først da kulturminister Linda Hofstad Helleland fra Høyre og nestleder i Senterpartiet Ola Borten Moe sammen rykket ut i VG og advarte mot at «norske verdier er under angrep»

«Den handlet om å beskytte vårt rike og trygge samfunn mot 'de andre'»

«Det handler ikke om Kvikk Lunsj og brunost, men en uro for at «limet» i samfunnet vårt kan bli borte dersom vi mister fellesverdier og felles tradisjoner. Vi skal bevare mangfoldet og beskytte retten til å leve, tenke og tro forskjellig. Samtidig må vi skape et fellesskap ut av mangfoldet.»

  • Avstand fra ideer som forbindes med Frp og den kristne høyresiden

Krfs landsstyre vedtok også mistillit mot justisminister Sylvi Listhaug. Om hennes avgang skriver Hareide: «Jeg jublet ikke. Jeg ble ikke glad heller. Men jeg skal innrømme at jeg ble lettet»

  • Krf er ingen menighet, men et parti med kristne verdier

«KrF er ikke kristendommens, kirkens eller de kristnes forlengede arm inn i politikken. Vi er et politisk parti med kristne verdier og kristendemokratisk tenkning som vårt ideologiske fundament»

Powered by Labrador CMS