Ledelse

Lederrådgiver Jørn Bue Olsen.

Ordbok for ledere

Nyttige og lystige ord i organisasjons- og ledelsesfaget vil prege julen til lederrådgiver Jørn Bue Olsen.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Bue Olsen er boken Lederens ordbok den perfekte julegaven til ledere, styremedlemmer og aktive medarbeidere. Boken er skrevet av ringreven i ledelses- og organisasjonsfaget, Geir Lahnstein. Han har lang fartstid som høyskolelektor på BI og kursholder rundt i det ganske land. I skrivende stund befinner han seg visst i Finnmark.

– Jeg, som opprinnelig er maskiningeniør, bruker metaforen «verktøykasse» for det lederen bør sørge for å utstyre seg med. Jo mer verktøy og virkemidler en leder disponerer, desto større muligheter har man for å ta i bruk rett verktøy til rett tid. Ord kan også sies å være verktøy. Fyll på med litt selvinnsikt, lederopplæring, ledererfaring og en dose klokskap, og utgangspunktet er godt for ledelse. En del av ord, begreper og metaforer som omtales her er høyst muntlige og uformelle, men speiler på en god måte frodigheten som vi finner i det praktiske organisasjonslivet, forteller han.

Foto «Lederens ordbok» gir deg ord som speiler frodigheten vi finner i det praktiske organisasjonsliv. (Foto: KLM-Lahnstein as Oslo)

I boken presenterer Lahnstein en viktig del av verktøykassa. Det følger også med en kortfattet manual på hvordan man skal bruke verktøyet. Selv de som av prinsipp ikke leser bruksanvisning vil ha noe å hente her. Hvordan var nå dette med «ansvar», «myndighet», «autoritet» og «autoritær» – hva er hva?

Et eksempel er «bakgårdskatten», en medarbeider «langt nede i systemet» som vet hvordan hen skal sno seg med begrenset handlingsrom og kjenner organisasjonens smutthull. Eller mer alvorlig: «Balansert målstyring», en videreutvikling av begrepet målstyring. Vi tenker jo på flere mål, som økonomi, brukertilfredshet, medarbeidertilfredshet og endrings- og utviklingsevne.

– Men hvis vi snevrer dette inn til kun økonomistyring og new public management, da stiger temperaturen. Jeg håper jeg ikke ødela dagen for noen nå, smiler han.

Andre eksempler er «ny-Taylorisme», eller begrepet som er spesielt for ingeniører: «Regnearkøkonomer»

Ifølge Bue Olsen er det mye å ta av her: «Byråkratiets jernbur», «Bærekraftig utvikling», «Den norske modellen». Eller «distribuert ledelse» og «måkeledelse», «dobbeltkretslæring», «evidensbasert» og «generisk», «gnager», «gruppetenkning», «tunnelsyn», «hamsterhjulet», «innoversvømming», «fad», «kultur», «verdi», «tankevoktere» og «lame duck».

Anbefalt bok 2018

Psykologi og tankesett, kvinnelig pionérarbeid hos legestanden eller en prisvinnende historie historie, fortalt av en butler? Dagens Perspektiv har snakket med et knippe ledere, ledelseseksperter og forskere om deres anbefalte boktips.

Se alle anbefalingene her.

Powered by Labrador CMS