Ledelse

Illustrasjonsfoto.

Se opp for ledere som sporer av

Dette er faresignalene.

Publisert Sist oppdatert

«Når vi ansetter ledere må vi sile ut kandidatene som kan spore av», er oppfordringen fra førsteamanuensis Ole I Iversen ved handelshøyskolen BI.

Men hva er det egentlig å spore av?

Fire faresignaler

– Det er viktig at en leder holder bakkekontakten og har samme virkelighetsoppfatning som resten av organisasjonen. Det gjøres gjennom åpenhet, mangfold og respekt, og en kultur som gjør det mulig å komme med alternative synspunkter, skriver Iversen på BI Business Review.

Uten dette har lederen lett for å spore av og bli for opptatt av sin egen sti. Her er Iversens fire faresignaler på en leder som er i ferd med å spore av.

Dårlig lytter

En leder som lider av hyppige avsporinger sliter ofte med å lytte, eller er for selektiv i lyttingen sin. De er mer opptatt av å informere om hvordan noe skal gjøres enn å undersøke hvordan man kan gjøre ting bedre.

Spesielt urovekkende er det hvis lederen ikke reagerer på dårlige resultater, og i stedet for å endre strategi kjører på med mer av det samme.

Ingen etisk refleksjon

Hva skjer hvis uheldige avgjørelser og kontroversielle handlinger avdekkes? Tar lederen konsekvensene og prøver å gjøre ting annerledes i framtiden, eller blir det en runddans av rettferdiggjøring og «jeg har ikke gjort noe ulovlig»-snakk? Sistnevnte skal man passe seg for, skriver Iversen.

Ikke noe rom for kritikk

En leder har sporet av hvis han eller hun ikke er interessert i noe annet enn det som kan bygge opp under egne argumenter. Motstridende synspunkter feies bort og kritikerne sendt i skammekroken. I den innerste sirkelen finnes det bare mennesker som bekrefter og gir gode nyheter.

Sin egen herre

Hvis lederen verken lytter eller får konstruktive tilbakemeldinger, står man bare igjen med én person til å veilede lederen – nemlig lederen selv. De har ingen andre rettesnorer enn seg selv. De har avsporet og kjører sin egen rute. Da er det veldig vanskelig å vokse som leder, mener Iversen.

Hvis en kandidat viser noen av disse faresignalene skal man være varsom med å ansette hen i en lederstilling, og hvis lederen viser disse signalene bør styret ta tak raskt.

Nyhetsbrev

Klikk her for å melde deg på et eller flere av Dagens Perspektivs nyhetsbrev.


Powered by Labrador CMS