Ledelse

Jernbanedirektør Kirsti Slotsvik sa hva hun mente om Nord-Norgebanen. Det burde hun ikke gjort, mener ganske mange nordpå.

– Det ville være feil å ikke kunne snakke om det

Jernbanedirektør Kirsti Slotsvik mener at hennes uttalelser om Nord-Norgebanen er faglig fundert og basert på en utredning Jernbanedirektoratet har utført.

Publisert Sist oppdatert

–Jeg er jo fullt klar over at temaet Nord-Norgebanen fort bli politisk, men mener at mine uttalelser er gitt på bakgrunn av resultatene i den utredningen Jernbanedirektoratet har utført.

– Sånn sett er jeg overrasket at dette ble gjenstand for debatt, sier jernbanedirektør Kirsti Slotsvik til Dagens Perspektiv.

Hisset opp Nord-Norge

Da Kirsti Slotsvik kommenterte planene om å bygge jernbane fra Fauske til Tromsø nylig, fikk hun nesten en hel landsdel på nakken. Kampen om Nord-Norgebanen har vært lang – og i valgkampen saken vært et aktuelt tema, der stadig flere rikspolitikere synes å bikke over mot et «Nord-Norgebane-ja».

Jernbanedirektør Kirsti Slotsvik lot seg intervjue av Bygg.no i sakens anledning, og kunne fortelle at prislappen trolig blir langt høyere enn beregnet.

– Jeg vet det har vært en drøm siden andre verdenskrig å fullføre Nord-Norgebanen, men jeg er ikke sikker på om det er et godt svar i forhold til transportbehovene i Nord-Norge, sa Slotsvik. Og til Nordlys sa hun at jernbanen nordover «vil gi ekstremt lav nytte for pengene».

Dermed fikk hun høre det fra et samstemt Nord-Norge, der en fersk meningsmåling viser at nesten 80 prosent av innbyggerne ønsker seg jernbane mellom Fauske og Tromsø.

Blant de som ble forbannet var fylkeslederen i Arbeiderpartiet i Nordland, Tomas Norvoll.

Han ble kraftig provosert av jernbanedirektørens uttalelser:

– Vi opplever ikke at den samme direktøren gjør det samme når det gjelder investeringer andre steder i landet, sa Norvoll til NRK.

Foto Hit, men ikke lenger? Norsk jernbane går ikke lenger nord enn til Bodø. Landet jernbane­direktør mener det ikke vil være lønnsomt å bygge jernbane helt fram til Tromsø. (Foto: Vy)

Var faglig fundert

Jernbanedirektøren ser ikke at hennes uttalelser kan oppfattes som et politisk standpunkt, like mye som et faglig argument.

– Mine uttalelser har utgangspunkt i de faglige resultatene. Jeg har forståelse for at mange er skuffet over at utredningen viser stor negativ samfunnsnytte, men kan ikke se at å uttale seg om dette kan oppfattes som et politisk standpunkt, sier Slotsvik til Dagens Perspektiv.

– Nå i ettertid – var det riktig å uttale seg, eller burde du unngått å snakke om «lønnsomhet»?

– Beregningene av samfunnsøkonomisk lønnsomhet er en vesentlig del av utredningen. Det ville være feil å ikke kunne snakke om det.

Unngår politiske debatter

Som skattedirektør Hans Christian Holte uttalte til Dagens Perspektiv torsdag, får også jernbanedirektør Slotsvik mange hendvendelser om å delta i debatter. Hun mener det er viktig å unngå de politiske debattene.

– Jeg ser at det langt oftere kommer forespørsler om å delta i politiske debatter. Jeg mener at det bør en etatsleder unngå.

–Vi kan delta i sammenhenger der vi redegjør for de faglige resultatene og standpunktene, men debatten mellom politikere bør vi holde oss unna, sier Slotsvik.

– Rent generelt: Hvor mener du grensen går mellom «fag og politikk» for ledere i det offentlige?

– Jeg innser at standpunkter basert på fag i noen tilfeller kan oppfattes som politiske. Derfor er det viktig at vi er nøye på å presisere hva som er fag og at det politiske er enn annen arena.

Powered by Labrador CMS