Ledelse

– Brasil-saken er en skandale som har gjort skade på Hydros renommé på verdensbasis, mener professor Paul N. Gooderham ved Norges Handelshøyskole.

– Hydro trenger ny start internasjonalt

Aasheim må forberede seg på enorm oppmerksomhet, men lederskiftet kan bidra til å gi Hydro en etterlengtet ny start, mener NHH-professor.

Publisert Sist oppdatert

Hilde Merete Aasheim er denne ukens lederutfordring i Dagens Perspektiv. Vi har snakket med flere eksperter og mennesker som kjenner henne om hvilke utfordringer hun står overfor.

Professor Paul N. Gooderham forsker på internasjonal strategi og ledelse ved Norges Handelhøyskole. Han tror Aasheim til tross for lang fartstid i Hydro må belage seg på en ganske annen hverdag i sin nye rolle som toppsjef i Norsk Hydro.

– Det blir som natt og dag. Hun vil bli eksponert på en helt annen måte. Alt hun sier vil bli lagt merke til og få en symbolsk betydning. Som konserndirektør har hun vært forholdvis anonym, så dette blir en helt ny situasjon.

– Det blir som natt og dag. Hun vil bli eksponert på en helt annen måte.

Ny start for Hydro

Han mener Aasheim bør bruke den økte oppmerksomheten til å signalisere hvilken innstilling hun har til den internasjonale virksomheten og hvilke holdninger som skal være rådene.

Foto – Aasheim bør signalisere at Hydro nå går inn i en ny fase, mener professor ved NHH, Paul N. Gooderham. Foto: NHH

– Hun bør signalisere at Hydro nå går inn i en ny fase. Sånn sett er dette et godt tidspunkt for et lederskifte i Hydro. De trenger å gjenreise selskapets renommé. Det er en fantastisk anledning til å markere at de nå vil skifte innstilling til hvordan de håndterer internasjonale utfordringer, blant annet på miljøsiden.

Hydros renommé skadet internasjonalt

Han mener det første Aasheim må ta tak i som Hydro-sjef er situasjonen i Brasil.

– Brasil-saken er en skandale som har gjort skade på Hydros renommé på verdensbasis. En primæroppgave for Aasheim blir å få på plass en kultur hvor man tar ansvar og har beredskap for å håndtere lignende scenarier i framtiden, mener han.

Det å lede et internasjonalt konsern som Hydro stiller etter hans oppfatning store krav til beredskap for denne typen situasjoner.

– Jeg synes det har vært en viss tvetydighet fra Hydros side gjennom hele Brasil-saken. Selv om man mener at man ikke har det fulle ansvaret for det som har skjedd må man vise at man tar et etisk og sosialt ansvar, i alle land man opererer og på vegne av de underleverandørene man bruker.

– Jeg synes det har vært en viss tvetydighet fra Hydros side gjennom hele Brasil-saken.

Må bygge en ny kultur

Han mener det blir en viktig for Aasheim å bygge en god Hydro-kultur på tvers av landegrenser, hvor de lokale lederne har samme forståelsen av hvordan man skal håndtere potensielle farer i denne typen industrivirksomhet, ikke minst i utviklingsland.

Han mener det forventes mye av et norskbasert internasjonalt konsern, blant annet fra mediene.

– Både norsk og internasjonal presse forventer mye av norske selskaper. De forventes å leve opp til norske verdier, og blir kanskje gått litt ekstra etter i sømmene, sier han.

Lite internasjonal erfaring

Hvilke personlige egenskaper trenger man for å lede et internasjonalt selskap som Hydro?

– Man må kunne kommunisere med ansatte, på tvers av land. Det kan være relativt krevende, spesielt hvis man har lite internasjonal erfaring, sier han.

– Det kan være en svakhet at hun har lite internasjonal erfaring.

Han mener det kan være en utfordring for Aasheim, til tross for at hun ellers har en solid cv.

– Det kan være en svakhet at hun har lite internasjonal erfaring. Mange internasjonale selskaper krever at man har erfaring fra opphold i utlandet før man blir del av konsernledelsen. Dette går det sikkert an å kompensere for, men det er noe hun bør være veldig oppmerksom på.

Powered by Labrador CMS