Ledelse

Både Storbritannias nye statsminister Boris Johnson, og USAs president Donald Trump har vist at de har store talenter for å bygge allianser som akkurat er store nok til at de overlever situasjoner som ingen andre hadde gjort.

Rir politiske saker som gjør at han overlever

– Det er et talent å snu kappen etter vinden så til de grader at du aldri blir fanget av noe som kan felle deg, sier ledelsesprofessor Jan Ketil Arnulf.

Publisert Sist oppdatert

Professor ved Handelshøyskolen BI og spesialist i klinisk psykologi og i arbeids- og organisasjonspsykologi, Jan Ketil Arnulf, forklarer at det sentrale i enhver lederjobb er å finne konfliktene. Da vet du nemlig hvilke allianser du trenger for å overleve.

Både Storbritannias nye statsminister Boris Johnson, og USAs president Donald Trump har vist at de har store talenter for å bygge allianser som akkurat er store nok til at de overlever situasjoner som ingen andre hadde gjort.

– Jeg tror Johnson regner med at han klarer å skape allianser rundt de verste konfliktene og at bråk og spetakkel er en fordel for han. Det kan være han har spindoktorer som har lært av Trump til å bruke politisk uro for egen vinning, sier Arnulf.

Få verdibaserte allianser

Foto Jan Ketil Arnulf. (Foto: Universitetsforlaget)

Johnson har vist seg å være en lite lojal type. Det er egentlig ingen som vet om han egentlig var for eller imot brexit i utgangspunktet

Før folkeavstemmingen var det mange som ikke viste hvilken side han kom til å ta. Det mange har spekulert i er at han kjører på med en mange saker som ikke er hans hjertesaker.

–Han vrir på den for å vinne publisitet. Johnson har ekstrem neste for hva som lønner seg og ikke. Det kan gå fryktelig gærent og risikoen er stor, sier Arnulf.

Professoren tror ikke den ferske statsministeren er en person som har knyttet sterke, personlige allianser.

– Den største trusselen mot Johnson er at han ikke klarer å holde på en tilstrekkelig sterk allianse rundt seg. Det er ingen grunn til å holde sterkt på hans vennskap dersom du ser at du ikke har nytt av det. Johnson er en merkevare. Fordi han er en dyktig opportunist, må han seile dit vinden blåser.

En av svakhetene hans er at han har mange solskinnsvenner som er veldig like og som støtter han så lenge ting fungerer. Dersom det blir skikkelig bråk, tror Arnulf ikke at han har noen sterke verdibaserte allianser rundt seg.

Uavhengighet for Skottland

Boris Johnson står for en engelsk, nasjonalistisk konservativitet som kan virker veldig frastøtende for eksempel på Skottland.

I dag finnes det en egen skotsk bevegelse som heter «rasshølpartiet» med intensjon om å bli kvitt Johnson. De sier at aksjonen har fått det navnet slik at det skal være opplagt hvem de snakker om.

– Problemet i Storbritannia er at det er fryktelig mange mennesker som ikke har stemt på Boris Johnson som statsminister.

Arnulf tror at Johnson kan sørge for at uavhengighetsspørsmålet kan komme opp igjen i Skottland.

– Jeg tror ikke Johnson mener så veldig mye av det han sier, han er bare interessert i seg selv. Derfor kan han komme til å ri politiske saker som har den egenskapen at han overlever.

Det viktigste for Johnson er hans egen politiske kapital.

– Det er et talent å snu kappen etter vinden så til de grader at du aldri blir fanget av noe som kan felle deg.

Det er nok som kommer til å bli skuffet over løfter som Johnson har gitt, men Arnulf tror ikke nødvendigvis det er tilhengerne hans som blir minst skuffet.

– Hvis målet hans er å bli sittende til en hver pris, vil noen av de løftene han har gitt sine tilhengere bli forsaket.

En vennlig Trump

Som person, beskriver professoren Johnson som en vennlig utgave av Donald Trump, og legger til at briten er nok bedre egnet til å være statsminister enn hans rykte ville tilsi.

– Det holder å være intelligent. Johnson slipper å gjøre mye hardt arbeid. Så lenge det ikke involverer hardt arbeid, gjør han det bra. Problemet hans er at han er fryktelig lite grundig.

Johnson er nå i en posisjon hvor han kan få folk til å gjøre ting for seg og satse på at det går bra.

Mannen som skyter fra hofta har en sjelden evne til å få alle utspill til å bli gode PR-stunt for seg selv.

– Han har ikke noe intellektuell troverdighet å ta vare på. Helt siden skolen har han skjønt at publisitet får han fram.

I motsetning til Trump, har ikke Johnson hatt samme mulighet til å kjøpe seg venner. Kapitalen til Johnson er at han er et ekstremt vinnende vesen.

– Baksiden med det er at han er villig til å si hva som helst som passer seg i øyeblikket. Han er opportunistisk og derfor ekstremt upålitelig.

Lyver så det renner

Verden, og spesielt det britiske folket, har blitt servert en rekke løgner av mannen med det gule, bustete året som nå bærer statsministertittelen.

To av han største blemmer er påstanden hans om at EU stakk av med enorme pengesummer som egentlig skulle gått til det britiske helsevesenet. I forkant av folkeavstemningen kjørte han rundt i en buss hvor det sto at Storbritannia ukentlig sendte 350 millioner pund til EU som kunne gått til NHS.

– Det er helt utrolig at han slipper anna med det, utbryter Arnulf.

For noen uker siden kom han med ukorrekte påstander om den britiske journalisten Nazanin Zaghari-Ratcliffe som sitter i fengsel i Iran. Dette skapte en ekstremt farlig situasjon for journalisten. Dette har han unnskyldt seg for i ettertid.

– Han gjorde tilværelsen hennes fryktelig farlig. Ofte har han ikke peiling på det han snakker om.

To ulike dyr

Mange har prøvd å sammenligne både Johnson og Theresa May med tidligere britiske statsministere. May prøvde på mange måter å være den nye Margaret Thatcher, mens Johnson prøver å være en ny Winston Churchill.

– Boris Johnson og Theresa May er to helt forskjellige dyr. De har veldig forskjellige prosjekter, forklarer Arnulf.

Thatcher hadde et gjennomtenkt politisk grunnsyn som hun gjennomførte konsekvent uten å være redd for å være veldig upopulær. Arnulf tror ikke det er tilfeller for Johnson.

– Han har bare seg selv som prosjekt. Johnson er en nyromantisk, engelsk nasjonalist. Han står for det samme som Churchill sto for. Churchill var ikke så mye en realpolitiker som han var overbevist om det britiske imperiet og romantiske overlegenhet.

Formuleringsevne og humor er også fellestrekk mellom Churchill og Johnson.

– Johnson har kommunisert falske nyheter om EU i alle år. De er ubehagelig morsomme å lese, selv for folk som er uenige.

Vil du beskrive han som en god leder?

– Boris Johnson målbærer mange engelske, konservative briters oppfattelse. Det vil si at han er villig til å gå inn i konflikter som sikkert kommer til å koste. Men hvis han vinner og det går bra for de han har i ryggen, vil han være en stor leder for dem.

En frontfigur

Det skal veldig lite til i Storbritannia, ifølge Arnulf, før det blir politisk opprør. Det britiske politiet har blant en egen kriseplan dersom det skulle bli politiske opptøyer.

– Det er mange trusler mot Johnson. Labour-leder Jeremy Corbyn leder en veldig radikalisert venstrebevegelse som kan være en trussel for Johnson. Det ulmer av politiske konflikter i Storbritannia og det er ikke sikkert Johnson klarer å overleve.

Hvordan tror du han kommer til å opptre i brexit-forhandlingene?

– Johnson jobber ikke hardt som statsminister, han er en frontfigur. Theresa May jobbet hardt. Der sto det ikke på innsatsen og arbeidsviljen hos henne. Hun prøvde virkelig å få til en ansvarlig forhandling.

– Johnson kommer på den andre siden til å gå rundt å si ting, etterfulgt av en armada som prøver å rydde opp etter han. Han liker at det stormer og at det blir bråk, så satser han på at han klarer å klamre seg fast til en livbåt.

Politisk brennbart

Storbritannia har potensiale for veldig mange politiske uroligheter – alt fra nyvalg til at de konservative blir stemt ut i underhuset.

– Vi kommer til å se en veldig urolig politisk periode. Spørsmålet er hvem Johnson kommer til å skuffe mest. Det er ikke sikker det er fienden hans.

Hans privilegerte bakgrunn med privatskoleutdanning fra Eton gjør det lett for en klassedelt nasjon å mislike Johnson.

– Det er klart det er politisk brennbart det han gjør. Men det hadde vært fint om Storbritannia kunne komme seg videre. Mange kan tenke at Johnson i hvertfall må få sjansen.

En spådd krise

Boris Johnson uttalte i den interne valgkampen i det konservative partiet at han skulle gjennomføre brexit koste hva det koste vil. Veldig mange innenfor kapitalforvaltningen i Storbritannia er svært bekymret for en utmelding uten avtale.

– Det er ganske skummelt. For noen år siden trodde jeg ikke brexit uten avtale kom til å skje. London er uten tvil en av verdens viktigste finanssentre. Akkurat nå er det en uro i Storbritannia som er ganske uforutsigbar.

Var det noe alternativ til Johnson?

– Storbritannia har et dårlig alternativ i Jeremy Corbyn. Han er ikke veldig populær. Utfallet er ikke lett.

Arnulf tror Johnson kommer til å gå for brexit uten avtale og uten at det blir økonomisk gjennomførbart.

– Det vil komme en krise og det kan godt være at det er en krise han tar på kjøpet for å understreke hvor viktig brexit har vært. Økonomiske nedgangstider, brexit, kaos og spetakkel har vedvart så lenge at folk er lei. At dette vil koste, får britene heller leve med.

Powered by Labrador CMS