Ledelse

Borregaard løftes frem som et bærekraftig selskap gjennom Storebrands kobbel av analyser. Her fra selskapets nye ligning-fabrikk i Florida.

Slik siler ­Storebrand

Storebrand har jobbet med bærekraftige investeringer i over 20 år, men det er først de siste årene interessen for dette virkelig har skutt fart.

Publisert Sist oppdatert

Nå er det slik at alle selskaper som forsikringsselskapet investerer i, må tilfredstille krav til blant annet klima- miljø, folkerett, menneskerettigheter og korrupsjon. Selskaper som bryter med «Storebrandstandarden», blir utelukket fra Storebrands investeringsunivers.

Storebrand har to hovedtilnærminger når det involverer seg i selskaper:

Aktivt engasjement enten gjennom å bruke stemmeretten i aksjonærmøter, eller gjennom aktivt engasjement i form av direkte dialog med ledelsen og styremedlemmene for de ulike aksjepostene.

Storebrand har en dedikert komité for aktivt eierskap, Aktivt eierskapsforum. Komiteen er satt sammen av ledere og porteføljeforvaltere.

I samarbeid med teamet for bærekraftige investeringer avgjør komiteen hvilke temaer som skal være i fokus for aktivt engasjement fra år til år.

Avgjørelsen om å involvere seg i utvalgte selskaper gjøres på grunnlag av en totalvurdering av betydningen av bestemte saker, størrelsen på aksjeposten og i hvilken grad positive endringer er mulig, i tillegg til mulighetene til å samarbeide med andre investorer. Dialogen med selskapene kan omfatte å formidle Storebrands synspunkter, både skriftlig og muntlig, til selskapsledelsen på alle nivåer, rådgivere og styret.

I tillegg får alle selskapene som det investeres i en bærekraftscore. Storebrands bærekraftsscore rangerer selskaper basert på deres miljømessige, sosiale og styringsmessige (ESG) risikoer og muligheter representert av produkter, tjenester og drift.

Scoren er basert på et bredt spekter av bærekraftsindikatorer, og bruker både interne analyser og data fra ESG-leverandører som FTSE Russel, Sustainalytics og Equileap. Scoren består av to hovedkomponenter som måler ESG-risiko og muligheter som oppstår når FNs bærekraftsmål (SDG-er) skal oppnås. På ESG-risikosiden vurderes selskapenes eksponering mot og styring av vesentlig bærekraftsrisiko. På mulighetssiden brukes nøye utvalgte datakilder for å finne selskaper med produkter og tjenester hjelper til med å oppnå bærekraftsmålene.

– Verden over ser vi et økende engasjement for bærekraft og samfunnsansvar, og spesielt for klimasaken. Med mer kunnskap og engasjement stiller også kunder og forbrukere sterkere krav til både myndigheter, investorer og næringslivet, sier leder for bærekraftige investeringer i Storebrand, Matthew Smith.

Han kan vise til at interessen for fossilfrie fond har økt gradvis de senere årene.

– I år har etterspørselen vært spesielt stor. Det er blant annet kundeetterspørsel som gjør at vi nå har en tredjedel av våre midler til forvaltning i fossilfrie fond, sier han.

Storebrands bærekraftbarometer, en landsrepresentativ undersøkelse, viser at 70 prosent av befolkningen mener det er viktig for dem å vite hvor og hvordan sparepengene deres er plassert og over halvparten sier at finansinstitusjonen kan tilby bærekraftige produkter.

Powered by Labrador CMS