Ledelse

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg går til valg på blant annet et løfte om at Høyre-styrte kommuner skal innføre egne klimaplaner. Men et slikt krav har kommunene allerede hatt i ti år, påpeker miljøstiftelsen ZERO.

Solberg kritiseres for blast klimaløfte

Høyre-leder Erna Solberg går til valg med krav om klimaplaner i alle Høyre-styrte kommuner. For svakt, mener både ZERO og SV.

Publisert Sist oppdatert

– Statsministeren bør be alle kommuner om å lage en klimaplan, ikke bare Høyre-kommunene, sånn at Norge når sine mål i Parisavtalen om å halvere sine utslipp innen 2030, sier rådgiver Jenny Skagestad i miljøstiftelsen ZERO til NTB.

Solberg presenterte tirsdag en pakke på åtte valgløfter, blant dem at det skal innføres egne klimaplaner i kommuner der Høyre har styringen, med konkrete mål, prioriterte tiltak og tidsrammer for kutting av utslipp.

– Kommunene bør ha en ambisjon om lavutslipp og nullutslipp i framtida. Mange har ikke en slik plan, sier statsministeren til NTB.

– Slår inn åpne dører

Skagestad mener dette er å slå inn åpne dører.

– I ti år, siden 2009, har det vært stilt krav til kommunene om å ha klimaplaner, påpeker hun.

En oversikt fra Miljødirektoratet tidligere i år viser imidlertid at mange kommuner har utdaterte klimaplaner, mens gjennomføringen av vedtatte klimatiltak er mangelfull.

Skagestad viser også til Sverige, som har satset stort på kommunale klimatiltak med statlige støtteordninger i 20 år.

– Vi må lære av svenskene. Svenske kommuner har bidratt betydelig til at Sverige har kuttet 26 prosent av utslippene siden 1990, mens Norges utslipp har økt med 3 prosent i samme periode, sier Skagestad.

– Uten substans

Også SV-leder Audun Lysbakken mener valgløftet fra Solberg er for blast. I Stortinget har SV foreslått at alle kommuner må ha et klimabudsjett, med en klar tidsplan for utslippskutt og en liste med tiltak og virkemidler.

– Uten dette blir dette bare flere festtaler uten substans fra en klimafiendtlig regjering. Mange kommuner har også allerede en energi- og klimaplan, så Erna Solberg sparker inn noen åpne dører her, sier Lysbakken.

Powered by Labrador CMS