Ledelse

Andrea Orcel søksøker for å få bli sjef i Santander.

Tilbud om lederlønn på en halv milliard kroner slo feil

Nå går han rettens vei for å få bli sjef likevel.

Publisert Sist oppdatert

Den spanske bankgiganten Santander ønsket seg i fjor den italienske lederen for UBS sin investeringsbank, Andrea Orcel, som sin nye toppsjef.

I september ble det kunngjort at han fikk jobben. Men bare få dager senere ble ansettelsen annulert.

Begrunnelsen som ble gitt av styret, var at Orcel ble for kostbar.

I en artikkel i Financial Times kommer det nå frem hva banken var villig til å legge på bordet for å få Orcel til å ta jobben.

I et brev fra Santander til Orcel loves det 17 millioner euro i såkalt sign-on bonus pluss 35 millioner euro i aksjer som kompensasjon for lønn han kunne risikere å miste hvis han forlot sin daværende arbeidsgiver.

 

Brutt ned skulle den årlige kompensasjonen fordeles som følgende: 2,9 millioner euro i årslønn, 5,35 i bonus gitt oppnåelse av visse målsetninger, 829.000 euro avsatt til pensjon og 921.000 euro i «andre goder».

Totalt er kompensasjonen på en halv milliard norske kroner.

Orcel saksøker nå Santander for kontraktsbrudd. Han krever at selskapet ansetter ham som toppleder likevel og at han kompenseres med 100 millioner euro for tap han har lidd som følge av den avbrutte ansettelsen.

Investor-opprør

At styret i Santander til slutt altså angret på lønnstilbudet kan ha sammenheng med en økende misnøye med ekstreme lederlønninger i finansmiljøet.

Samme avis skriver at direktøren i storbranken Standard Chartereds, Bill Winters, har gått ut offentlig og kalt investorene "udmodne" etter at rundt 40 prosent av dem stemte mot bankens nye lønnspolitikk.

Powered by Labrador CMS