Annonse
Kari Nessa Nordtun skal forsøke å samle bystyret i Stavanger. Foto: NTB Scanpix
Navn i uken
Kari Nessa Nordtun

Tut for bilfritt Vågen

Kari Nessa Nordtun (f. 1986) kan bli den første Ap-ordføreren i Stavanger siden hennes far, tidligere stortingspolitiker og bilmekaniker Tore Nordtun, var det i 1993.

Begge foreldrene var aktive i politikken. Moren Solveig var Høyre-medlem som ung.

Kanskje er det derfor Nessa Nordtun omtales av flere sentrale Stavanger-stemmer som samlende.

Å finne konsensus blir uansett en egenskap hun får flittig bruk for fremover.

Bystyret hun trolig skal lede, vil bestå av ikke bare bompenge-fiendene MDG og FNB, men også SV, Sp og et Rødt med Mimir Kristjansson. KrF meldte også sin interesse torsdag.

Nessa Nordtun er utdannet jurist og har blant annet jobbet som bistandsadvokat i 22. juli-saken. Hun var selv aktiv i AUF i sin ungdom.

Hun beskrives også som populær i mange miljøer. I 2011 stilte hun på Aps valgliste, overbevist om at hun var listefyll. Men da stemme var talt opp, satt hun i bystyret. Og selv om Ap raste nedover i årets valg, var det hun som fikk flest personstemmer.

På mange måter kommer Nessa Nordtun til dekket bord. Det som kunne blitt den mest betente saken, rushtidsavgift, er allerede avgjort av regjeringen.

Dessuten har hennes forgjenger i partiet, den mindre populære og mer konfronterende Cecilie Bjelland, beredt grunnen. Det var hun som tok Ap fra å samarbeide på tvers av blokkene i mange saker til tydeligere markering av politiske fronter. Det var en en utvikling som ble enklere med oljeprisfallet i 2014 og som førte til en nødvendig utlufting ved det lokale partikontoret.

Til Aftenbladet beskriver Nessa Nordtun seg selv som handlingsrettet:

– Jeg kan bli enormt sint dersom mennesker lyver. Jeg blir også provosert av det lettvinte forholdet enkelte har til fakta og sannhet. Som forsvarsadvokat snakket vi ofte om at den vanskeligste løgnen å gjennomskue er sannheten med en liten vri. Jeg blir også forundret over dem som elsker å høre sin egen stemme, som gjentar alt andre har sagt tidligere, bare med en annen dialekt. Jeg fortrekker effektivitet og handling mer enn lange tirader, sa hun til avisen i sommer.

Om hun lykkes med å samle partiene rundt seg, kanskje særlig MDG og FNB, vil det bli lagt merke til nasjonalt.

Lekkasjer fra forhandlingene tyder på at FNB får fullt gjennomslag for sine krav om bompenger. Det betyr at bommene består, men at de blir mer fleksible for de som kjører mye.

Hva de mer miljøorienterte partiene i alliansen skal få, er mindre kjent. Kanskje miljøprogrammet til FNB gir den beste indikasjonen. Der heter det blant annet at man er mot vindmøller og for landstrøm for cruiseskip.

Hvordan man skal holde biltrafikken nede, kan bli en verre verre nøtt å få has på.

Kanskje hun skal gjøre som hun gjorde i AUF. Ifølge en profil i Stavanger Aftenblad tok hun på seg gassmaske og viftet med banneret; «Tut for bilfritt Vågen».

Joakim Birkeli Jacobsen, Jbj@dagensperspektiv.no

Navn i uken

Ved hver ukeslutt trekker Dagens Perspektiv frem ett navn som vi mener fortjener oppmerksomhet akkurat nå. Bli kjent med flere navn her.

Annonse

Navn i uken

Ved hver ukeslutt trekker Dagens Perspektiv frem ett navn som vi mener fortjener oppmerksomhet akkurat nå. Bli kjent med flere navn her.

Annonse