Ledelse

De som jobbet hjemme under korona taklet det best mentalt

De som fortsatte å jobbe fra arbeidsplassen hadde det dårligere enn dem som jobbet hjemme, viser undersøkelse fra 25 danske organisasjoner.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Konsulentselskapet Human Engage og Center for Ledelse, en medlemseid organisasjon som jobber for økt kvalitet på ledelse i Danmark, har gjort en undersøkelse blant 2500 medarbeidere i 25 organisasjoner i Danmark om hvordan den mentale sunnheten har utviklet seg under koronarkisen.

De trodde før undersøkelsen at hjemsendte og hjemmearbeidende medarbeidere hadde blitt sterkt påvirket av krisen.

  • LES OGSÅ: Først ble det stille. I starten av koronakrisen falt antallet henvendelser til Arbeidslivstelefonen til Mental Helse

De som ikke dro hjem

Undersøkelsen viser imidlertid at den mentale sunnheten var redusert mest hos medarbeidere som primært hadde fortsatt å jobbe på arbeidsplassen. I undersøkelsen finner de et fall på åtte prosentpoeng for denne gruppen.

Årsaken til dette kan blant annet være en større frykt for smitte, et større arbeidspress, samt det at tomme stoler på arbeidsplassen etterlater et savn og en arbeidsplass med en helt annen stemning enn normalt, heter det i rapporten.

Deres råd til ledere er: Ikke tro at man trives bedre når man i høyere grad er tilbake i vante strukturer. Hjelp folk tilbake og innse at det finnes en gråsone hvor overgangen kan være energikrevende.

De store flertallet av enkeltindivider og organisasjoner i undersøkelsen i Danmark har for øvrig håndtert krisen bra, og noen melder også om at de er mer uthvilte og avslappende enn før krisen.´

Undersøkelsen avdekker imidlertid kjønnsforskjeller.

Kvinner håndterte det best

Metoden som brukes for måling, er WHO-5, som er blitt utviklet for Verdens helseorganisasjon (WHO). som ofte brukes som et mål på menneskers trivsel og velvære. Undersøkelsen består av utsagn om hvordan respondenten har det, som skal rangeres på en skala fra 0 til 5.

Før krisen var den mentale sunnheten blant mennene i den danske undersøkelsen 73 poeng. Mot 71 for kvinner.

I forbindelse med koronakrisen falt kvinnenes mentale sunnhet til 70, mens mennene ble mer påvirket og opplevde et fall på 5 indekspoeng fra 73 før krisen til 68 under krisen.

Human Engage og Center for Ledelse skriver i reapporten at ledere merke seg at menn og kvinner har ulike reaksjonsmønstre under kriser.

Andre relevante strukturelle forhold ledelsen bør ta med i sine refleksjoner runder kriseledelse kan være stillingstype, risiko for å miste jobben og lignende.

Verre for unge enn eldre

De finner også at de yngste medarbeiderne er hardest rammet. Hos dem faller den mentale sunnhet med syv indekspoeng. Videre har medarbeidere med ansiennitet under to år opplevd et større fall i mentale sunnhet enn andre.

Når det gjelder ansiennitet, så mener rapportskriverne at dette kan henge sammen med medarbeiderens kompetanse, som igjen kan påvirke behovet for sparring med kollegaer og kontakt i hverdagen.

De som har hatt størst fall i mental sunnhet, er de som er bekymret over sin egen arbeidssituasjon.

9 av 10 positive til håndteringen

Totalt sett opplever de spurte at krisen er blitt håndtert på en god måte. 90 prosent av de spurte mener at organisasjonen de jobber i har håndtert krisen på en god måte.

Undersøkelsen er gjennomført i 25 danske organisasjoner, flere av dem er store og en del er i offentlig sektor. Dette er ikke nødvendigvis de bransjene som er rammet hardest, og man kan dermed heller ikke automatisk overføre konklusjonene til å gjelde hele Danmark.

Svarene er avgitt i perioden 13. til 25. mai 2020. Da var krisen over «toppen», men arbeidsdagen var for mange fremdeles preget av krisen. Mange jobbet hjemme. I alt jobbet 77 prosent av deltagerne i undersøkelsen hjemmefra. 16 prosent jobbet arbeidsplassen og 6 prosent var sendt hjem med lønnskompensasjon.

Rapporten kan du laste ned her.

Powered by Labrador CMS