Ledelse

Våkenetter og dårlig søvn er mer utbredt blant ledere nå under koronakrisen.

Koronakrisen tar nattesøvnen fra ledere

Mange ledere sover vanligvis for lite. Økt press under koronakrisen gjør at en av tre ledere nå sover enda dårligere enn ellers, viser en ny svensk undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

Har du lederansvar og ligger nå våken om natta og bekymrer deg for hvordan det går med de ansatte, hva du skal gjøre med fallende inntekter eller om bedriften skal gå konkurs? I så fall er du ikke alene.

En fersk svensk undersøkelse fra tidsskriftet Chef.se viser at mer enn én av tre ledere sover dårligere om natta nå enn ellers, og at det er presset de opplever som leder under koronakrisen som ligger bak.

Sover lite til vanlig

I februar, rett før koronakrisen brøt ut i de nordiske landene, gjennomførte tidsskriftet en stor søvnundersøkelse blant ledere. Den viste at over halvparten av de nesten 1500 sjefene som ble spurt bare sov 5-6 timer eller mindre en gjennomsnittlig uke.

Vi vet at vi trenger søvnen for å ta gode beslutninger

Det betyr at de allerede under normale omstendigheter sover klart mindre enn snittet for den svenske befolkningen, som er på 7 timer.

Men koronakrisen har forverret situasjonen.

Dårligere beslutninger

Da tidsskriftet fulgte opp undersøkelsen og spurte over 1000 ledere midt i koronakrisen, oppga 36 prosent at de sov dårligere nå enn tidligere. Det var 59 prosent som sa de sov som før og 4 prosent sa de sov bedre nå enn tidligere.

Søvnmangelen kan gå på bekostning av evner ledere er ekstra avhengige av under koronakrisen.

– Vi vet at vi trenger søvnen for å ta gode beslutninger. Bra søvn gjør at vi får tilgang til større deler av vår mentale kapasitet, sier søvnforsker Christian Benedict ved universitetet i Uppsala til Chef.no.

Lederne ble også spurt om hva som gjorde at de sover dårligere. Hver fjerde leder oppga at det skyldtes det økte presset de opplevde som ledere.

Opplever økt press

Her er de viktigste til at de sov dårligere under koronakrisen:

  • Økt press på meg som leder - 25 prosent

  • Urolig for alt koronaviruset gjør med verden - 19 prosent

  • Urolig for at mine nærmeste skal rammes av covid-19 - 14 prosent

  • Urolig for virksomhetens framtid - 11 prosent

Seks vaner for bedre søvn

Dagens Perspektiv skrev i fjor om Deloitte-rapporten «Søvn som konkurransefortrinn - You snooze, you win», som viste betydningen av en god natts søvn for både ledere og ansatte. Rapporten ga også råd om seks vaner for bedre søvn.

Det er foreløpig ikke gjort norske undersøkelser som tilsvarer den svenske. Men ifølge VG planlegges det nå et større forskningsprosjekt om søvn og korona.

En av de som står bak dette er Bjørn Bjorvatn, leder av Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer, som har forsket på søvn i over 30 år.

Til VG sier han at mens noen sover bedre under koronakrisen fordi hverdagen har blitt roligere, er det andre som sliter med å sove fordi de begymrer seg for økonomi eller helse. Dette er noe av det de vil undersøke i det nye forskningsprosjektet.

Powered by Labrador CMS