Ledelse

Personer som blir sett på som karismatiske kjennetegnes ved at de er selvsikre, selvtilfredse og sosialt dominerende, skriver professor Lina Lai ved BI.

Ledere kan ha for mye karisma

Karisma har blitt sett på som en viktig egenskap hos ledere. Men det kan bli for mye av det gode.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Det skriver professor Linda Lai ved Høyskolen BI på utdanningsstedets nettsider.

Det er ulike syn på om karisma primært er noe medfødt, eller noe man kan lære seg. Men personer som blir sett på som karismatiske kjennetegnes ved at de er selvsikre, selvtilfredse og sosialt dominerende, skriver Lai. De har også en sterk indre overbevisning om at det de ønsker er riktig og viktig, og de liker oppmerksomhet fra andre.

Hun advarer rekrutterere mot å bli sjarmert i senk av de mest karismatiske kandidatene til en lederstilling. En studie gjennomført av Jasmine Vergauwe med flere fra 2018 viser nemlig at selv om karismatiske ledere har stor tro på egne lederevner, er det ikke optimalt at en leder skårer alt for høyt på denne egenskapen.

Det er lederne med moderat karisma som blir vurdert som de mest effektive, av sine medarbeidere, lederkolleger og overordnede.

Tenker for lite på gjennomføring

De som har aller høyest karisma skårer ikke bedre enn de som har aller minst.

En mulig forklaring forskerne peker på er at de aller mest karismatiske lederne ser ut til å bruke mye tid og energi på å legge planer framover, og for lite tid til å sørge for at oppgavene blir gjennomført på en systematisk måte.

Lederne med moderat karisma balanserte disse to viktige lederoppgavene på en bedre måte, skriver Lai.

Powered by Labrador CMS