Annonse
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen døde tirsdag, 53 år gammel. Her deltar han på en pressekonferanse i Marmorhallen fredag.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB    

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (53) er død

Gabrielsen døde av hjertesvikt, sier politiet til Dagbladet.

– Det er med dyp sorg vi i dag mottok den triste meldingen om Hans-Christian. Mine tanker går nå til kona Trine og datter Camille, samt hans nærmeste familie. Jeg har mistet en god venn, og LO har mistet en ruvende leder som hadde mange års virke foran seg, sier første nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik via pressemeldingen.

– Hans-Christian var en avholdt leder som vil bli husket for sin redelighet og sitt dype engasjement for arbeidsfolk. Han var svært respektert og hadde stor tillit langt utover egne rekker. Hele LO-familien er i sorg, sier Hessen Følsvik.

Det bes om respekt for at familien ønsker ro i denne tiden, poengterer hun.

Hessen Følsvik sier hele LO er i sorg etter nyheten om Gabrielsens bortgang tirsdag.

– Hans-Christian våknet ikke i senga si i dag, og sannsynligvis var det hjertet hans som sluttet å slå, sa en preget Følsvik til oppmøtt presse på Youngstorget tirsdag ettermiddag.

Gabrielsen hadde mange gode år foran seg, sier Følsvik, som sier at han vil bli savnet av mange og at hele LO-familien er i sorg.

– Jeg kommer til å huske ham som en veldig omtenksom og raus person, som alltid sto på for meningene sine, men som også var veldig flink til å finne løsninger når vi sto overfor vanskelige utfordringer, sier hun.

Som 1. nestleder trer Følsvik nå midlertidig inn i vervet som LO-leder. Organisasjonsledelsen har ennå ikke rukket å ta stilling til når de skal få på plass en ny leder, og hun sier det foreløpig er altfor tidlig.

– I dag tenker vi først og fremst på familien hans, sier Følsvik.

– En god venn

Tidligere Ap-leder Gro Harlem Brundtland sier hun er i dyp sorg over LO-leder Hans-Christian Gabrielsens død.

– Vil bli dypt savnet, sier Brundtland.

– Det er med dyp sorg jeg har mottatt det tragiske budskapet om at vi har mistet en så ung, aktiv og høyt skattet LO-leder midt i sitt viktige virke for de verdier og mål arbeiderbevegelsen står for, sier hun til Børsen.

– Særlig sterkt husker jeg minnedagen på Utøya i august 2017, da vi innviet nye bygg, sier hun og legger til at Gabrielsen vil bli dypt savnet.

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kalte det et stort sjokk og en uvirkelig følelse at LO-leder Hans-Christian Gabrielsen døde tirsdag.

– Det er tungt å stå her nå, innledet Johansen på en pressekonferanse om Oslos koronatiltak. Bare en halvtime tidligere hadde han fått beskjeden om LO-lederens plutselige dødsfall.

Byrådslederen omtaler Gabrielsen som en god venn, en hardtarbeidende, varm og klok leder som hadde mye ugjort.

– Mine varmeste tanker og medfølelse går til hans nærmeste, avsluttet Johansen.

– Hans-Christian var en bauta

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sier avdøde LO-leder Hans-Christian Gabrielsen var en bauta som brant for solidaritet og rettferdighet.

En gråtkvalt Støre møtte pressen i Stortinget og sa han senest møtte Gabrielsen mandag.

– Det er med sjokk og dyp sorg jeg har mottatt meldingen om at LO-leder Hans-Christian Gabrielsen brått er gått bort. Hans-Christian var en bauta. Han levde og brant for solidaritet og rettferdighet og trygghet for arbeidsfolk. Hans engasjement og innsats har vært utrettelig gjennom mange år, på arbeidsplassen i industrien, som tillitsvalgt i Fellesforbundet og de siste årene som høyt respektert LO-leder, sier Støre.

– Personlig vil jeg si han var en av mine aller nærmeste politisk. Jeg snakket med Hans-Christian seinest lørdag og søndag om arbeidslivspolitikk og politikk og var i møter med ham to ganger i går. Så det er helt uvirkelig å få nyheten i dag om at han har gått bort, sier Støre.

Ap-lederen mener Gabrielsen har vært selve symbolet på den norske modellen om partssamarbeid.

– Jeg lyser fred over hans minne og sender tanker til Trine og Camilla, hans aller nærmeste, sier en gråtkvalt Støre.

– Vi kjenner dyp sorg over tapet av den gode, blide, solide og lojale Hans-Christian, sier Støre.

Stoltenberg i sorg etter LO-lederens bortgang

Nato-sjef og tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg opplyser til NTB at han er i stor sorg etter å ha mottatt beskjeden om LO-leder Hans-Christian Gabrielsens død.

– Med Hans-Christian Gabrielsens død har LO mistet en stor leder, arbeiderbevegelsen mistet en bauta og jeg mistet en god venn, skriver Stoltenberg i en uttalelse til NTB.

De to samarbeidet gjennom flere tiår da Stoltenberg var Ap-leder og Gabrielsen var i ledelsen i Fellesforbundet.

– Han hadde en mild fremtoning, men sto alltid opp for det han trodde på. Han glemte aldri hvor han kom fra og visste alltid hvor han ville, skriver Stoltenberg.

– Mine varmeste tanker går til kona Trine og datteren Camille.

SV-leder Audun Lysbakken er i sorg etter LO-leder Hans-Christian Gabrielsens plutselige bortgang tirsdag.

– Jeg er sjokkert og fryktelig lei meg over nyheten om at Hans-Christian Gabrielsen har gått bort. Vi i SV deler sorgen til alle våre venner i LO og sender varme tanker til Hans-Christians familie, sier Lysbakken til NTB.

Han omtaler Gabrielsen som en sterk og handlekraftig leder og sier samarbeidet mellom SV og LO har vært svært godt i hans tid.

– Jeg har satt stor personlig pris på Hans-Christian. Alltid interessant å prate med, alltid lyttende og interessert og alltid raus og åpen for nye tanker.

Lysbakken sier norsk arbeiderbevegelse har mistet en kjempe.

Preget Solberg: – Uhyre trist

Statsminister Erna Solberg sier at meldingen om at LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er død, var en sjokkartet beskjed å få.

Solberg minnes en politisk motstander som hun mener regjeringen hadde et godt samarbeid med.

– Hans Christian er jo en mann vi politisk ikke nødvendigvis var enig med, men det er jo en person som vi i regjeringen har samarbeidet mye med på mange ulike områder. En hyggelig fyr med mye humor, sier hun til NTB.

Samtidig sier hun at det var en sjokkartet melding å få. Hennes tanker går til hans nærmeste familie og medarbeidere.

– Noen ganger har vi vært politisk uenige, men jeg har opplevd også at han har vært opptatt av å sette de viktige fagpolitiske sakene på dagsordenen og vært en god samarbeidspartner og en tydelig motstander i politiske debatter, sier hun.

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen sier hun mottok budskapet om LO-leder Hans-Christian Gabrielsens død med stor sorg.

– Det er med dyp sorg vi har mottatt budskapet om at Hans-Christian Gabrielsen er død. Han var en høyt respektert LO-leder som vil bli savnet. Våre tanker og kondolanser går til hans nærmeste familie, sier Frp-leder Siv Jensen.

– En god og nær venn

NHO-sjef Ole Erik Almlid mottok budskapet om dødsfallet til LO-leder Hans-Christian Gabrielsen med «sjokk og stor sorg».

– Han var en god og nær venn og en svært dyktig og markant leder av LO, skriver den administrerende direktøren i en epost til NTB.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum sier i en kort uttalelse at han er i sjokk etter å ha fått nyheten.

– Jeg er i sjokk og er fullstendig tom. Helt uvirkelig, skriver Eggum i en SMS til NTB.

– Våre tanker går til hans nærmeste, familie og venner. Det er svært mange som er sterkt berørt av dette, skriver Almlid.

Fagforbundets leder Mette Nord sier Hans-Christian Gabrielsen var en leder arbeiderbevegelsen regnet med å ha i flere år framover.

– Vi er fylt med sorg og vantro over meldingen om at LO-leder Hans-Cristian Gabrielsen døde brått i dag. Hans-Christian Gabrielsen var en engasjert og høyt respektert leder, sier Nord.

– Mine tanker går først og fremst til kona Trine og datteren Camille, samt hans nærmeste familie. Selv har jeg også mistet en god venn, og LO har mistet en leder vi hadde regnet med skulle virke i mange år framover, sier hun.

Isaksen: – Gabrielsen var utrettelig engasjert for arbeidsfolk i Norge

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen sier nyheten om LO-leder Hans-Christian Gabrielsens død er sjokkerende og veldig trist.

– Hans-Christian Gabrielsen var utrettelig engasjert for arbeidsfolk i Norge. Gabrielsen ga klar beskjed om hva LO mente, men var også konstruktiv og opptatt av å finne løsninger. Han kunne også kunsten å bryte opp en anspent stemning med en spøk eller morsom kommentar, sier Isaksen.

– Senest i går hadde vi møte med Hans Christian Gabrielsen hvor han som vanlig var både tydelig og konstruktiv når vi diskuterte situasjonen for EØS-arbeidstakere som ikke får komme på jobb i Norge.

Arbeidsministeren sier dødsfallet er et stort tap for LO, trepartssamarbeidet og hele det norske samfunnet.

Takker Gabrielsen for koronahåndteringen

Fagforbundet Industri Energi takker Hans-Christian Gabrielsen for at han har loset Norge gjennom koronapandemien. Gabrielsen døde tirsdag, 53 år gammel.

– Det er med dyp sorg vi mottok meldingen om at Hans Christian er død. Vi vil savne ham sårt, både som kollega og fagforeningskamerat, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

Han omtaler Gabrielsen som en sterk støttespiller for industrien i hele Norge.

– Han har vært en bauta i arbeidet med å lose oss gjennom koronapandemien. Det er vi i Industri Energi dypt takknemlige for, sier Alfheim.

Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke sier Hans-Christian Gabrielsen var en dyktig LO-leder som vil bli dypt savnet.

– Det er med stor sorg vi har fått vite at LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er død. Han var en real og dyktig LO-leder, som var høyt respektert i partssamarbeidet, sier Kristensen.

– Han vil bli dypt savnet. Mine tanker går nå til hans familie og kolleger i LO, legger han til.

YS-leder Erik Kollerud sier han mottok nyheten om at LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er død med stor sorg.

– Våre tanker og medfølelse går til familien, som har mistet en far og ektemann, og til LO, som har mistet en høyt respektert leder, sier Kollerud.

– Hans-Christian sto for åpenhet, redelighet og samarbeid. Han brakte trepartssamarbeidet videre og sto utrettelig på for et arbeidsliv med plass til alle, sier YS-lederen.

– Uvirkelig og trist

MDG-leder Une Bastholm sier fagbevegelsen har mistet en lun og tillitsskapende leder etter Hans-Christian Gabrielsens død.

– Det er uvirkelig og trist å lese om Hans-Christian Gabrielsens bortgang. På vegne av MDG vil jeg uttrykke dyp medfølelse med nær familie, hans kolleger og hele LO-familien.

Fagbevegelsen har mistet en lun og tillitsskapende leder med en sterk og alltid konstruktiv stemme, legger hun til.

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum sier budskapet om LO-leder Hans-Christian Gabrielsens død er veldig trist og uvirkelig.

– Vi har hatt et tett, godt og nært samarbeid. Jeg vil savne det gode mennesket og den gode samtalepartneren, skriver Vedum på Facebook.

Han beskriver Gabrielsen som en sterk fagforeningsleder. Samtidig sender han tanker og medfølelse til Gabrielsens nærmeste familie.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen har stått for flere viktige bidrag fra fagbevegelsens side i den politiske debatten, sier leder i Rødt Bjørnar Moxnes.

– Dette er veldig trist. Mine tanker går til de nærmeste, sier Moxnes om Gabrielsens død.

Han fremhever det gode samarbeidet mellom LO og partiet Rødt.

– I Hans-Christian Gabrielsens tid i LO-ledelsen har vi hatt et godt samarbeid, og Gabrielsen har stått for flere veldig viktige bidrag fra fagbevegelsens side i den politiske debatten, ikke minst under koronakrisen. Han vil bli savnet, sier Rødt-lederen.

– Gabrielsen har gjort en enorm innsats for landet

– Norsk samfunnsliv har mistet en respektert og dyktig leder, sier leder Kari Sollien i Akademikerne om Hans-Christian Gabrielsens bortgang.

– Hans-Christian Gabrielsen var en inkluderende, kunnskapsrik, omsorgsfull og veldig hyggelig mann, som har gjort en enorm innsats for landet, ikke minst det siste året, sier Sollien.

– Det var med sorg jeg mottok det triste budskapet. Hans bortgang er først og fremst tragisk for hans nærmeste. Samtidig har norsk samfunnsliv mistet en respektert og dyktig leder, legger hun til.

Sollien trekker fram hans engasjement og innsats for arbeidslivet og det norske partssamarbeidet.

– Jeg ser tilbake på et godt og hyggelig samarbeid med en person som alltid møtte folk med respekt og varme, sier Akademikerne-lederen.

Hans-Christian Gabrielsen:

Dette var LO-leder Hans-Christian Gabrielsen som døde tirsdag:

Alder: 53 år (født 27. juli 1967)

Oppvokst på Slemmestad i Røyken kommune.

Utdanning: Tok fagbrev som prosessoperatør på Tofte Industrier, der han jobbet fra 1984 til 1995.

Forbundsliv: Ble ansatt i Fellesforbundet i 1996 og ble valgt til 2. nestleder i forbundet i 2003. I 2013 ble han valgt til 2. nestleder i LO, før han i mai 2017 ble valgt til LO-leder.

Politiske verv: Var medlem av kommunestyret i Røyken for Arbeiderpartiet fra 1995 til 2003.

Privat: Var gift og hadde ett barn fra et tidligere ekteskap.

Annonse

Hans-Christian Gabrielsen:

Dette var LO-leder Hans-Christian Gabrielsen som døde tirsdag:

Alder: 53 år (født 27. juli 1967)

Oppvokst på Slemmestad i Røyken kommune.

Utdanning: Tok fagbrev som prosessoperatør på Tofte Industrier, der han jobbet fra 1984 til 1995.

Forbundsliv: Ble ansatt i Fellesforbundet i 1996 og ble valgt til 2. nestleder i forbundet i 2003. I 2013 ble han valgt til 2. nestleder i LO, før han i mai 2017 ble valgt til LO-leder.

Politiske verv: Var medlem av kommunestyret i Røyken for Arbeiderpartiet fra 1995 til 2003.

Privat: Var gift og hadde ett barn fra et tidligere ekteskap.

Annonse