Ledelse

NTNU-rektor Anne Borg.

– Studentene har hatt det tyngst

Selv om pandemien satte fart på utviklingen til en mer digital hverdag, trekker Anne Borg fram studentene som nedstengingen gikk hardest utover det siste året.

Publisert Sist oppdatert

En av endringene NTNU-rektor Anne Borg tror vil komme som følge av læring under pandemien, er at man ikke nødvendigvis setter seg på første fly til Oslo for korte møter. Hun tror mange reiser vil bli erstattet av digitale møter.

– Vi kommer helt sikkert til å gjøre grundige vurderinger før vi setter oss på flyet til Oslo for et enkelt møte. Det er bra både for miljøet og effektiviteten.

De mest positive erfaringene fra det siste året mener hun er hvordan NTNU-ansatte i hele organisasjonen har vist evne og vilje til å opprettholde virksomheten, tross de utfordringene pandemien har ført med seg.

– Først og fremst har pandemien akselerert utviklingen til en mer digital hverdag. Der har vi virkelig løftet oss etter håret, selv om vi fortsatt kan bli enda bedre. Den gjennomgående digitaliseringen av virksomheten vil også være med videre i andre sammenhenger.

Topplederne om hva de har lært i løpet av pandemien

Dagens Perspektiv har snakket med ni toppledere om hvilke erfaringer - både positive og negative - som de tar med seg fra det siste året. Noen av lærdommen vil de ta med seg videre når samfunnet igjen åpner opp.

Ensomme studenter

Gode resultater både når det gjelder publisering og på nasjonale og internasjonale konkurransearenaer, viser at NTNU har klart å holde opprettholde forskningsaktiviteten på høyt nivå. Det har imponert rektoren.

– Vi som er lokalisert med campus i tre universitetsbyer, har erfart at de digitale møtene har vært mer inkluderende, ved at alle ansatte har møttes på like fot, uavhengig av geografien. Og vi har tatt lange steg når det gjelder digitalisering av undervisningen, som helt sikkert vil være med og påvirke undervisningsformen framover.

Selv om mye positiv læring har kommet fra pandemien, har nedstengingen rammet studentene ved universitetet hardt. NTNU, som mange andre utdanningsinstitusjoner har ikke kunne tilby studentene fysisk undervisning.

– Mange studenter har kjent på ensomhet dette året. Hvis det er noe vi virkelig sitter igjen med som en erfaring å ta med videre, så er det hvor mye campus og de fysiske møteplassene betyr for læringsmiljøet. Det samme gjelder for de ansatte og arbeidsmiljøet, men studentene er nok de som har hatt det aller tyngst.

Tilbake på skolebenken

Kommer du som leder til å gjøre noe annerledes når samfunnet åpner igjen?

– Som leder gleder jeg meg først og fremst til å møte medarbeiderne og de andre lederne ved universitetet fysisk. Det har vært et stort savn i denne perioden. Så vil vi diskutere hvordan de erfaringene vi nå har med oss, kan brukes positivt i utøvelse av lederrollen.

Vi kommer helt sikkert til å gjøre grundige vurderinger før vi setter oss på flyet til Oslo for et enkelt møte

Når samfunnet igjen åpner, ønsker Borg at alle ansatte skal være til stede på campus fordi det har mye å si for både det faglige samarbeidet og arbeidsmiljøet.

– Mange har sagt at de ønsker å fortsette med noen hjemmekontordager. Det er noe den enkelte må avtale med sin nærmeste leder.

Overlevd mange kriser

Universitetene har lange røtter i samfunnet. De har overlevd mange kriser som kriger og pandemier, mens selve grunnidéen alltid har ligget fast. Likevel er de i kontinuerlig forandring.

Hvordan ser NTNU ut om fem år?

– Jeg ser for meg store endringer i de kommende årene. Hvis jeg skal trekke fram noe, er det at vi har lykkes med å integrere bærekraft i all vår virksomhet; utdanning, forskning og nyskaping og at vi har løftet opp livslang læring som en viktig del av samfunnsoppdraget vårt, sier hun.

Om fem år tror Borg at NTNU har utviklet seg videre som en attraktiv samarbeidspartner og viktig bidragsyter til omstillingen av samfunnet.

– Og så håper jeg vi er godt i gang med det store prosjektet i Trondheim, som er å samlokalisere fagmiljøene og utvikle en campus for framtida.

– Har du fått deg noen nye vaner eller interesser på fritida i løpet av pandemien?

– Jeg har forsøkt å kompensere for mye stillesitting på hjemmekontor med å være enda mer ute både på ski og på beina. Vi har skaffet oss elektrisk piano, som har pustet liv i en av mine gamle hobbyer. Og så har jeg funnet fram strikkepinnene, som har ligget godt bortgjemt i mange år.

Powered by Labrador CMS