Ledelse

Ulike typer tidsfrister påvirket tilbøyeligheten til å utsette oppgaver

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Ifølge en studie fra University of Otago på New Zealand kan det være positivt å droppe å sette en tidsfrist hvis du ønsker at noen skal hjelpe deg med noe.

Men – hvis du setter en deadline, sørg for at den er kort.

Professor Stephen Knowles fra Otago Business School, med kollegaer, testet i en studie hva slags effekt tidsfristers lengde hadde på ferdigstillelse av oppgaver.

Deltagerne ble invitert til å ta en undersøkelse på nett som inkluderte det å gi en gave til veldedige formål. De fikk enten en uke eller en måned på seg – eller ingen tidsfrist i det hele tatt.

Professor Knowles sier i et innlegg på universitetets hjemmeside at forskningen startet fordi han og teamet hans var interessert i å hjelpe veldedige organisasjoner med å få inn mer penger.

Men resultatene av studien er aktuelle for enhver situasjon der noen spør en annen om hjelp, mener de.

Funnene i studien viser at det var færrest deltagere som responderte på undersøkelsen blant dem med en måneds deadline. Til sammenligning var svarprosenten høyest når det ikke ble gitt noen deadline.

Både fravær av deadline og tidsfrist på én uke førte til mange tidlige svar, mens en tidsfrist langt frem i tid så ut til å gi folk lov til å utsette; og deretter glemme.

Professor Knowles var ikke overrasket over at kortere deadline økte sjansene for respons, sammenlignet med en lengre deadline.

Forskerne tolker det som at en lengre deadline, i motsetning til en kortere deadline eller ingen deadline overhodet, tar bort opplevelsen av at det haster å handle.

Når det gjelder fraværet deadline, så uttaler Knowles at det kan være at det å ikke sette deadline kan ha gjort at deltagere antok at det var en implisitt deadline.

Studien er publisert i Economic Inquiry.

Powered by Labrador CMS