Ledelse

4 tips om karriereplanlegging når alt er usikkert

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Usikkerhet preger også 2022.

Nihar Chhaya, amerikansk coach og skribent, gir på nettsidene til Harvard Business Review (HBR) noen tips om hvordan du kan tenke langsiktig rundt egen karriere i usikre tider, selv om du ikke har noen ny jobb i sikte i nærmeste framtid.

Her er hovedpoengene i tipsene hans, fritt oversatt:

  • Benytt usikkerheten som en anledning til å tenke langsiktig rundt karriereplanene dine
    Når jobbhverdagen oppleves trygg og forutsigbar, tenker vi gjerne at det ikke haster å planlegge framover i tid. Ustabilitet kan på sin side være det gjør at vi begynner å tenke på fremtiden, skriver Chhaya.
    Sagt på en annen måte, usikkerhet kan bli det «sparket» man trenger for å styrke egne karrieremuligheter på sikt. Coachen bruker en kunde som er usikker på jobbfremtiden sin som eksempel, og forteller at de i fellesskap har kartlagt hennes ståsted og kompetanse nå. De har også vurdert hennes muligheter fremover, og blitt enige om konkrete ting hun kan gjøre for å styrke sin posisjon framover.

  • Finn ut hvem du trenger å være, ikke bare hva du trenger å gjøre
    Chhaya viser i innlegget sitt hos HBR til en amerikansk undersøkelse som viste at et overveldende stort flertall av dem som deltok svarte at pandemien hadde fått dem til å tenke over hva de ønsker her i livet. Han mener da også å se store endringer i både hvordan dagens jobbsøkere legger mer mening i jobbsøkingen, og i hvordan selskapene responderer.
    Særlig som leder, er det viktig å tenke gjennom og vite hvem du trenger å være, ikke bare kunne liste opp hva du kan gjøre, mener han.

  • Fokuser på arbeidsoppgavene
    Å konsentrere seg om arbeidsoppgaver og prosesser, istedenfor å tenke for mye på resultater, kan bidra til at usikkerheten føles mindre i hverdagen, tipser coachen.
    Dette vil ikke bare gi deg en større følelse av kontroll i usikre tider, det vil også øke sannsynligheten for å oppnå gode resultater, mener Chhaya. Man kan for eksempel lage seg noen få vaner som kan virke positivt inn på videre karriere på sikt. Det kan eksempelvis være å bidra gjennom å spørre om noe innsiktsfullt i hvert møte med teamet, eller å melde seg til frivillig til oppgaver opp gjør at du må strekke deg litt ekstra for å oppnå målet minst en gang i kvartalet. Eller å ha konkrete planer for hvordan du skal holde kontakt med viktige kontakter.
    En av flere fordeler med å konsentrere seg om konkrete oppgaver du bestemmer deg for å gjennomføre, er at det bidrar til å forme identiteten din som en verdifull bidragsyter; samme hva som skjer, skriver Chhaya.

  • Utvikl en «smidig» holdning til læring
    Etabler en holdning til læring der du hele tiden er nysgjerrig på lære noe nytt, reflekterer og er offensiv istedenfor defensiv.

Powered by Labrador CMS