Ledelse

3 råd om å finne tilbake til seg selv etter at man har mistet jobben

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. For mange – både ledere og ansatte – er jobben en viktig del av identiteten.

Dermed kan det å miste jobben innebære ganske mye mer enn å miste inntekt. Hvem er du uten jobben din? Trenger du å finne noen måter å «finne tilbake til seg selv på»?

Rebeca Zucker, som jobber med lederutvikling og coacher ledere, gir i et innlegg hos Harvard Business Review råd om hvor hun mener man kan starte for å finne tilbake til seg selv etter et jobbtap.

Kanskje handler det også om å «definere seg selv» på ny, skriver hun.

Dette er noen av coachens råd:

  • Ta kontakt med gamle venner
    Relasjoner er viktige for hvem vi er. Å ta kontakt med venner som har kjent deg før du fikk den jobben du har mistet, eksempelvis en lederjobb, kan være et godt «speil», mener Zucker. De har verdsatt deg, uavhengig av den jobben du har hatt. Å snakke med disse vennene, kan også minne deg om å at du er mye mer enn jobbidentiteten din.
  • Engasjer deg på flere områder
    I Vesten er kulturen svært jobborientert, og den som har en sterk jobbidentitet investerer kanskje vel mye i jobben. Kanskje har det også gått på bekostning av andre meningsfylte ting i livet. Det være seg vennskap, hobbyer, frivilligarbeid etc. Hvis du har mistet jobben, kan det å engasjere seg i ulike aktiviteter være til hjelp for å strukturere tiden din, du kan få nye venner eller knytte tettere bånd til vennene du allerede har, du kan finne mening i andre aktiviteter enn du gjorde tidligere. Dette kan igjen føre til at du begynner å se på deg selv og hvem du er på en annen måte. Utover hvem du er på jobben.
  • Se for deg hvem du vil være i årene som kommer
    Vi utvikler oss som mennesker. Spør deg selv: Hvem har jeg lyst til å være om fem til ti år? Ved å tenke igjennom det, begynner du samtidig å fortelle en ny historie om hvem du er. Det mener Rebeca Zucker. Dette kan være første steget til å aktivt gjøre noe med situasjon. Og, coachen mener at det samme gjelder her som ved andre mål du har lyst til å nå: Forteller du andre om det, øker sjansen for at du lykkes.
Powered by Labrador CMS