Ledelse

En pause med inntak av sunn mat regulerer blodsukkeret og gjør at vi tar bedre beslutninger, påstås det.

3 selvdisiplinerende vaner

Viljestyrke er ikke noe du har eller ikke har.

Publisert Sist oppdatert

Det konstaterer tidligere leder og forfatter Jeff Haden i en innlegg hos Inc.com. Han argumenterer for at folk med god selvdisiplin har funnet ut av hvordan de kan «lagre» viljestyrke og ta den frem når det virkelig trengs.

Haden gir blant annet følgende tips om hvordan vi alle kan bli mer selvdisiplinerte:

  • Eliminer bort så mange valg som mulig.
    Vi er utstyrt med en begrenset beholdning mental energi vi kan utøve selvkontroll med. Jo flere valg vi må gjøre i løpet av en dag, jo vanskeligere er det for hjernen og jo mer tilbøyelige er vi til å ta snarveier. Da blir vi impulsive og tar beslutninger vi vet vi ikke burde ha tatt. Færre og enklere valgsituasjoner gjør det lettere å ta smarte valg, skriver Jeff Haden. Er målet å drikke mer vann og mindre brus, sørg for å ha noen vannflasker stående på pulten hele tiden. Da slipper du å gå til kjøleskapet og gjøre valget.
  • Gjør det som er mest krevende først.
    Du har mest mental energi til rådighet om morgenen. Det vil si at den beste tiden for å ta vanskelige beslutninger og utføre viktige oppgaver er på begynnelsen av dagen. Definer for deg selv hva som er viktigst og vanskeligst. Start dagen med dette.
  • Sørg for jevnlig påfyll.
    Jeff Haden henviser til studier som viser at beslutningsstyrke varierer med blodsukkernivået. Pauser og matpauser gir påfyll av energi, noe som igjen påvirker viljestyrken. Ved lavt blodsukkernivå har vi dessuten en tendens til å gå for de kjappe belønningene, mens vi blir mindre opptatt av langsiktige resultater. Oppfordringen er å spise sunt. Sannsynligvis føler du deg bedre, samtidig som du bygger opp mer viljestyrke til å ta beslutninger.

Det er mange som er opptatt av viljestyrke og selvdisiplin, og Roy Baumeister er en av de mest kjente forskerne på området. Han har skrevet bok om emnet sammen med New York Times' skribent John Tierney. I en bokomtale i The New York Times kan du lese mer om blodsukkernivåets påvirkning på selvdisiplinen.

Powered by Labrador CMS